Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman s hrvatskom zajednicom u Clevelandu

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u Clevelandu, savezna država Ohio povodom obljetnice osnutka Hrvatske bratske zajednice i održavanja njezine redovite konvencije. Također, susreo se i s hrvatskom zajednicom koja živi na tom području.
 
Na početku svog boravka ministar Grlić Radman sastao se s dužnosnicima Hrvatske bratske zajednice, gdje je održan sastanak na temu gospodarskih odnosa Hrvatske i SAD-a i njihovog produbljivanja. Bilo je govora o Visa Waiver Programu i Global Entry Treaty koji će dodatno olakšati putovanja privatnim i poslovnim subjektima, te o ulasku Hrvatske u schengenski prostor i eurozonu.

„Hrvatska Vlada će i dalje činiti sve što je u njezinoj moći da učvrsti već čvrstu vezu između Vas i Vaše pradomovine i da Vam bude podrška u svim vašim budućim nastojanjima. Svako vaše zajedničko okupljanje, svaku vašu aktivnost u Zagrebu pratimo s radošću i veseljem, hvala vam na svemu što činite za Hrvate i Hrvatsku“ istaknuo je ministar.

Ministar Grlić Radman boravio je u hrvatskoj crkvi svetog Pavla koja okuplja tamošnju hrvatsku zajednicu i održava brojne obrazovne i kulturne manifestacije. Ministar Grlić Radman se zahvalio svima koji održavaju odnose s Domovinom i nesebično pomažu, poglavito nakon razornih potresa koji su pogodili Zagreb, Petrinju i Sisak.
 
Također, ministar Grlić Radman sudjelovao je na otvorenju redovne 26. redovne konvencije Hrvatske bratske zajednice u Clevelandu. U uvodnom obraćanju ministar se zahvalio na promicanju, obrani i očuvanju hrvatskog jezika, kulture i interesa u Sjevernoj Americi, kao i na svojoj pomoći koju su članovi Hrvatske bratske zajednice pružili Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata.

„Na 18. konvenciji Hrvatske Bratske Zajednice 1991. godine, delegati inicirali osnivanje Fonda za humanitarnu pomoć Hrvatskoj. Ovo je rezultiralo najvećim iznosom humanitarne pomoći od strane članova Hrvatske Bratske Zajednice i njihovih prijatelja, s više od 150 milijuna dolara, a dan danas Fond za humanitarnu pomoć Hrvatskoj ostaje kao bratski program“ Istaknuo je ministar.

Zaključno, ministar je istaknuo da ministarstvo vanjskih i europskih poslova podržava programe koje se organiziraju ne samo u sklopu Hrvatske bratske zajednice, nego sve hrvatske projekte diljem svijeta. Hrvatska dijaspora uvijek je bila veliki oslonac Domovine i nužno je održavati zajedništvo, jezik u kulturu kao zalog za buduće generacije.

Priopćenja