Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Započelo 78. zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda

Ministar Gordan Grlić Radman započeo je radni tjedan zasjedanja Opće skupštine UN-a, u ponedjeljak 18. rujna 2023. godine, trilateralnim sastankom s talijanskim ministrom vanjskih poslova Antonijom Tajanijem i slovenskom ministricom Tanjom Fajon, zajedno s ministrima vanjskih poslova država Zapadnog Balkana.

Na radnom sastanku naglašeno je kako Hrvatska snažno podržava proces proširenja Europske unije na zemlje Zapadnog Balkana, što odražava predanost jačanju stabilnosti i integracija u regiji, promicanju demokracije i vladavine prava te stvaranju održivih gospodarskih perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana.
„Hrvatska nastavlja i dalje pružati političku podršku, ali i dijeliti svoja iskustva i stručnu pomoć. Što se tiče Europske unije, sada postoji razumijevanje, posebice u svjetlu novih geopolitičkih okolnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, da moramo učiniti nešto kako bismo proces proširenja učinili učinkovitijim“, naglasio je ministar Grlić Radman. Istaknuo je potom kako je jedini put naprijed ispunjavanje uvjeta i provođenje nužnih reformi, kao i potpuna predanost vrijednostima EU-a, uključujući usklađivanje s odlukama i stajalištima zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU-a.

Na marginama zasjedanja, potpisani su Akti o uspostavi diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Togoanske Republike, kao i Republike Hrvatske i Srednjoafričke Republike.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je i na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije. Održao je, također, niz bilateralnih sastanaka s ministrom vanjskih poslova Ekvadora  Gustavom Manriqueom, ministrom vanjskih poslova Palestine Riadom Malkijem, ministrom vanjskih poslova Togoanske Republike Robertom Dusseyom, kao i ministricom vanjskih poslova Srednjoafričke Republike Sylvie Baipo Temon.

Priopćenja