Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Gignac: Komemoracija u spomen na generala hrvatskog podrijetla Marka Slivaricha

Kao i prethodnih godina, u gradiću Gignacu nedaleko Montpeliera održana je 16. rujna 2023. komemoracija u spomen na generala hrvatskog podrijetla Marka Slivaricha koji je čin generala zaslužio kao pripadnik Napoleonove vojske u borbama u Rusiji, kao jedini časnik iz Ilirskih provincija. Zadnje godine života Slivarich je proveo u gradu Gignacu gdje je i umro prije 184. godine. Komemoracija se ujedno održava i u čast njegovog francuskog kolege, Napoleonovog generala Michel Marie Claparèdea, koji je rođen i pokopan u Gignacu.

Uz gradonačelnika Gignaca Jean-François Sotoa na komemoraciji su sudjelovali François Colombier, zamjenik gradonačelnika i predsjednik udruge Souvenir Français te predstavnici drugih lokalnih vlasti, policije i žandarmerije, a s hrvatske strane događaju su nazočili otpravnica poslova Senka Burić i vojna izaslanica pukovnica Sandra Jonjić.

Nadalje, gradu Gignacu dodijeljena je prva nagrada za Memorijalnu inicijativu od strane ANMONM-a za organizaciju ove svečanosti, u suradnji s udrugom Souvenir Français te Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Francuskoj.

Nakon komemoracije za uzvanike je priređen domjenak u vrtu povijesnog zdanja „Domaine de Rieussec“ u Gignacu.

Pisane vijesti