Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Predstavljena knjiga "Tiha moć – diplomacija Svete Stolice" apostolskog nuncija u Njemačkoj i doajena diplomatskog zbora, nadbiskupa dr. Nikole Eterovića

U Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Berlinu u četvrtak, 14. rujna 2023. godine, pred velikim brojem uzvanika iz politike, gospodarstva i kulture predstavljena je knjiga apostolskog nuncija u SR Njemačkoj i doajena diplomatskog zbora, nadbiskupa dr. Nikole Eterovića, pod naslovom: "Tiha moć – diplomacija Svete Stolice". Nakon uvodnih pozdravnih riječi veleposlanika RH u SR Njemačkoj, Gordana Bakote, uzvanicima se obratio i nadbiskup Eterović koji je iscrpno predstavio svoje djelovanje i o radu diplomacije Svete Stolice. Tijekom svojeg izlaganja osvrnuo se na glavne naglaske u knjizi, koje uključuju prikaz ustrojstva Svete Stolice kao i njezino djelovanje na razini međunarodne zajednice. Osobito se osvrnuo na važan doprinos pontifikata pape Ivana Pavla II. Europi i svijetu te odnosima Svete Stolice i Republike Hrvatske. 
 
Nakon opširnog izlaganja nadbiskupa Eterovića održan je panel, koji je vodio Ivan Marić, diplomat u Veleposlanstvu, na kojem su, uz nadbiskupa Eterovića, sudjelovali i dr. Claudia Stahl, autorica knjige o blaženom Alojziju Stepincu te generalni konzul RH u Düsseldorfu i povjesničar dr. Ivan Bulić. Panel je pružio dodatni uvid u diplomatsko djelovanje Svete Stolice i njezinih nuncijatura po svijetu. Na kraju predstavljanja knjige brojni gosti imali su priliku postaviti pitanja. Ujedno, predstavljanje knjige uveličano je nastupom ugledne operne pjevačice Evelin Novak i pijanistice i dirigentice Satomi Nishi. Večer je završila druženjem uz prigodnu zakusku.

Pisane vijesti