Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zdravstvo u BiH dobiva priliku za fond vrijedan milijarde eura

Nakon izdašne pomoći koju su BiH i njezin zdravstveni sustav dobivali u vrijeme COVID krize putem mehanizama potpore Europske unije, zdravstvene institucije u BiH mogu očekivati nastavak još snažnije podrške kroz projekte koji se mogu financirati uz financijski iznimno značajan projekt EU4Health. Isti je vrijedan 5,3 milijarde eura, a predstavlja ključni financijski instrument za financiranje zdravstvenih radnji EU-a u cilju jačanja otpornosti zdravstvenih sustava i promoviranja inovacija u zdravstvenom sektoru u razdoblju 2021. - 2027. godine.
Ključna je činjenica da je ovaj program, osim zemljama članicama, namijenjen i za pomoć zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima u skladu s općim načelima i općim uvjetima sudjelovanja tih zemalja u programima EU uspostavljenima u odgovarajućim okvirnim sporazumima i odlukama Vijeća o pridruživanju i sličnim ugovorima. Vijeće ministara je već ranije usvojilo informaciju Ministarstva civilnih poslova o inicijativi za pristupanje Bosne i Hercegovine programu djelovanja EU u području zdravstva za razdoblje 2021. - 2027. godine te je dalo suglasnost za iskazivanje interesa Europskoj komisiji, Općoj upravi za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) za pristupanje BiH programu EU4Health. Pristupanje ovom mehanizmu otvorilo bi iznimne prilike za unaprjeđenje zdravstvenog sustava, njegove tehničko-tehnološke opremljenosti, kao i kvalitete usluga, a također bi značilo i bolju pripremljenost u slučaju nekih novih zdravstvenih kriza.
Osim Europske unije, zdravstveni sustav u BiH može računati na podršku još jednog značajnog financijskog partnera zemlje, a to je Svjetska banka, koja je odobrila 100 milijuna dolara pomoći u okviru programskog zajma koji se odnosi na razvojnu politiku sektora.
Potpora će se realizirati kroz dva segmenta, odnosno stupa. Prvi se odnosi na poboljšanje financijske održivosti, s ciljem potpore u rješavanju stanja nepodmirenih obveza u zdravstvenim sektorima i pomoći u uvođenju mjera kojima bi se spriječilo stvaranje novih dugova. Drugi stup ima za cilj uvođenje poticaja za poboljšano pružanje usluga i jaču primarnu zdravstvenu zaštitu, kao i poboljšane zdravstvene ishode. Financiranje iz domaćih sredstava i dalje će biti prioritetno kada je riječ o provedbi reformi u zdravstvenom sustavu. U tom kontekstu svakako treba ukazati na odluku Vlade Federacije BiH, kojom je usvojeno osam programa utroška sredstava s kriterijima raspodjele sredstava u okviru tekućih transfera drugim razinama vlasti i fondovima utvrđenih proračunom Federacije BiH za 2023. u ukupnom iznosu od 122.385.000 KM.

Pisane vijesti