Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Inflacija u BiH usporila deveti mjesec zaredom

Inflacija u Bosni i Hercegovini bilježi daljnje usporavanje i u srpnju je iznosila 4 posto na godišnjoj razini. Ovo je deveti mjesec u nizu da su cijene proizvoda i usluga za osobnu potrošnju niže na godišnjoj razini, a na mjesečnoj razini u srpnju u odnosu na lipanj inflacija je zabilježila pad od 0,2 posto. Podršku inflaciji i dalje daju cijene hrane i bezalkoholnih pića koje su ovoga srpnja u odnosu na prošlu godinu više za 8,7 posto, zatim cijene stanovanja, vode, struje, plina (8,7 posto rasta), restorana i hotela (7,7 posto), ostala dobra i usluge (9,8 posto) i dr. Glavni razlozi slabljenja inflatornih pritisaka su usluge prijevoza, koje su na godišnjoj razini jeftinije 13,2 posto, te odjeća i obuća, koji su jeftiniji 5,1 posto.
Ranije objavljeni podaci entitetskih zavoda za statistiku pokazali su razlike u smirivanju inflacije – godišnja inflacija u Federaciji BiH u srpnju je pala na 2,8 posto, dok je u Republici Srpskoj ostala na znatno viših 5,2 posto. Ako promatramo prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine, inflacija u Bosni i Hercegovini je porasla za 8,5 posto.
Silazna putanja inflacije očekuje se i u sljedećim mjesecima, iako bi moglo doći do suprotnih trendova s ​​rastom cijena energenata i daljnjim rastom cijena hrane. Posljednje prognoze Centralne banke Bosne i Hercegovine iz lipnja ove godine ukazuju na stabilizaciju kratkoročnih inflatornih očekivanja za ovu godinu. Očekivana agregirana inflacija za 2023., prema ovoj instituciji, je 8,3 posto, dok su očekivanja za 2024. godinu 5,5 posto.

Pisane vijesti