Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministri Grlić Radman i Schallenberg: jačanje diplomatskih veza i suradnje Hrvatske i Austrije

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg izjavio je u četvrtak u Zagrebu kako Hrvatska i Austrija imaju "vrlo sličan pristup" prema brojim europskim i međunarodnim pitanjima.

"Znam da imamo vrlo sličan pristup brojnim pitanjima europske i međunarodne politike", kazao je austrijski šef diplomacije novinarima.

Ministar Schallenberg se na marginama godišnje Konferencije hrvatskih veleposlanika, generalnih konzula, konzula i vojnih izaslanika u Hotelu Esplanade sastao s hrvatskim kolegom Gordanom Grlićem Radmanom.

Ministar Schallenberg je naglasio kako su odnosi Hrvatske i Austrije "iznimno prijateljski i iznimno bliski", naglasivši kako postoji "ogromna kulturna veza" između dvije zemlje.

U kontekstu austrijske ovisnosti o ruskom plinu kazao je kako se "nastavljaju razgovori kako iskoristiti potencijal" LNG terminala na Krku.

Ministar Grlić Radman je kazao kako je s ministrom Schallenbergom razgovarao o geopolitičkoj situaciji i o temama "od zajedničkog interesa", među kojima je europska perspektiva zapadnog Balkana.

“Zapadni Balkan pripada Europskoj uniji. Austrija i Hrvatska snažno podržavaju tu perspektivu", kazao je ministar Grlić Radman.

Izvor: HINA/MVEP

Priopćenja