Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Porasla dobit Ryanaira u prvom kvartalu ove godine

Neto dobit Ryanaira porasla je za gotovo 300%, u prvom tromjesečju njihove fiskalne godine (i iznosi 663 milijuna EUR), u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Ovaj porast nastao je uslijed većeg broja uskršnjih rezervacija i dodatnim praznicima u Ujedinjenom Kraljevstvu u svibnju zbog krunidbe kralja Charlesa III.
Između travnja i lipnja broj putnika povećao se 11%, odnosno iznosio je 50,4 milijuna, u usporedbi s 45,5 milijuna u prvom tromjesečju prošle godine, kada je promet bio smanjen zbog ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače 2022. godine. Također, prihodi na godišnjoj razini porasli su 40% u prvom tromjesečju - 3,65 milijardi EUR, dok su cijene zrakoplovnih karata porasle 4%, odnosno oko 49 EUR uoči uskršnjih praznika, priopćili su iz Ryanaira.
Međutim, godišnji promet smanjen je na oko 183,5 milijuna putnika, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu koja je predviđala 185 milijuna putnika. Iz zrakoplovne kompanije kao razlog navode kašnjenja u isporuci Boeinga, jedinom dobavljaču njegovih zrakoplova. Očekivala se isporuka od 51 zrakoplova do kraja travnja ili prije, ali je posljednja isporuka odgođena za srpanj zbog problema s opskrbnim lancem kod proizvođača zrakoplova. Usprkos dobrim rezultatima u prvom tromjesečju, iz Ryanaira ostaju oprezni s prognozama za cijelu godinu, posebno zbog značajno većih računa za gorivo (porast troška više od 1 milijarde EUR u odnosu na prošlu godinu), nestabilnih cijena nafte i rizika od smanjene potrošnje potrošača ove zime.

Pisane vijesti