Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik za političke poslove Matušić sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove Europske unije

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić sudjelovao je na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) u Bruxellesu, 20. srpnja 2023.
Na Vijeću za vanjske poslove raspravljalo se o nastavku potpore Europske unije Ukrajini u kontekstu ruske agresije, s posebnim naglaskom na dugoročnu potporu u području sigurnosti, podršku ukrajinskoj Formuli mira, te angažmanu prema trećim zemljama u svjetlu globalnih posljedica ruske agresije. Raspravljena je i aktualna situacija po pitanju sigurnosti opskrbe hranom nakon nedavnog povlačenja Rusije iz Crnomorske inicijative za žitarice.
Državni tajnik Frano Matušić, osvrnuvši se i na ovotjednu raspravu o Ukrajini održanu u UN-u, naglasio je spremnost Hrvatske na daljnju sveobuhvatnu potporu Ukrajini, te u tom kontekstu spomenuo održavanje međunarodne donatorske konferencije posvećene razminiravaju Ukrajine, kojoj će Hrvatska biti domaćin u listopadu ove godine. Istaknuo je i hrvatsku podršku daljnjim naporima s ciljem pružanja dugoročne potpore Ukrajini kako bi odgovorni za zločine odgovarali pred međunarodnim sudom. Također iskazao je daljnju podršku obnovi Ukrajine. Osvrnuo se i na odluku Rusije o povlačenju iz Crnomorske  inicijative za žitarice, koje je dovelo do porasta globalnih cijena hrane i neizvjesnosti u pogledu opskrbe žitaricama, a što predstavlja veliki izazov za mnoge treće države. U tom svjetlu istaknuo je ulogu Koridora solidarnosti EU-a u transportu ukrajinskih žitarica prema spomenutim državama, te ponovio spremnost Hrvatske da se za izvoz ukrajinskog žita koristi lučka i željeznička infrastruktura.
Tijekom sastanka održala se i neformalna razmjena mišljenja s državnim tajnikom SAD-a Anthonyjem Blinkenom o odnosima s EU, daljnjoj potpori Ukrajini te suradnji u suzbijanju globalnih izazova. Tom je prilikom državni tajnik Matušić istaknuo važnost transatlantskog jedinstva i snažnog savezništva EU-a i SAD-a u kontekstu potpore Ukrajini u zaštiti njezinog suvereniteta i teritorijalnog integriteta, koje je dodatno potvrđeno i osnaženo tijekom nedavnog NATO summita u Vilniusu. Naglasio je i važnost suradnje i daljnje koordinacije stajališta EU-a i SAD-a po pitanju Zapadnog Balkana, s ciljem potpore stabilnosti regije, rješavanja otvorenih pitanja, te poticanja reformi u kontekstu europskog puta država regije.
Tijekom sastanka raspravljeni su i odnosi EU-a i Turske, a Vijeće se osvrnulo i na nedavno održani summit EU-a i Zajednice latinoameričkih i karipskih država.

Priopćenja