Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Zalagat ćemo se da BiH počne pregovore s EU do kraja godine

Hrvatska će se zauzimati da se pregovori o pristupanju Bosne i Hercegovine Europskoj uniji otvore do kraja ove godine, ali i BiH sa svoje strane mora napraviti svoj dio posla, izjavio je danas hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

“Zalagat ću se i apelirat ću da se do kraja godine otvore pregovori s Bosnom i Hercegovinom. Spremni smo uložiti napore da u tome pomognemo Bosni i Hercegovini, ali i njezini politički čelnici moraju se snažno zalagati za to”, rekao je ministar Grlić Radman prije početka sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje.

Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje zajedničko je tijelo BiH i EU-a i zaduženo je za praćenje provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Ti sporazumi su namijenjeni za zemlje zapadnog Balkana s ciljem da ih pripremi i približi članstvu u EU-u. Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje čine predstavnici država članica i Komisije s jedne strane i predstavnici Bosne i Hercegovine s druge strane.

Ministar Grlić Radman je rekao da dolazi na sastanak kako bi izrazio podršku predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto i pohvalio ono što je dosad ta vlada na državnoj razini postigla u području pravosuđa, javnih nabava, jačanju suradnje s Europskom unijom i njezinim agencijama.
"Bosna i Hercegovina će u svojim europskim ambicijama imati čvrstu potporu Republike Hrvatske, kao što je i potvrđeno na nedavnoj zajedničkoj sjednici dviju vlada. Ključna je stabilnost i funkcionalnost institucija. Podupiremo i programe prekogranične suradnje", naglasio je ministar. Potom je istaknuo kako je izborna reforma važna za ispunjavanje „14 prioriteta“, kao i dugoročnu stabilnosti BiH. "Provedbom izborne reforme osigurat će se stvarna politička jednakost konstitutivnih naroda te svakom građaninu zajamčiti osnovna prava - sukladno temeljima Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma", zaključio je.

Izvor: Hina/MVEP

Pisane vijesti