Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održane posljednje edukacije iz prve faze projekta tehničke pomoći Ukrajini „Inno Lab EU“

Posljednja dva treninga prve faze projekta „Innovation Lab for EU Integration of Ukraine (InnoLabEU)“ održana su 4. i 5. te 11. i 12. srpnja 2023. u virtualnoj formi za ukrajinske i moldovske državne službenike.

Dvodnevna edukacija pod nazivom „Improving Negotiating Skills for the EU Accession“ koju je održala gđa Mirna Vlašić Feketija, bivša tajnica Koordinacije za pregovore o pristupanju RH EU pri Uredu glavnog pregovarača.Sudionicima je dan pregled sustava i dinamike pretpristupnih pregovora s EU te su predstavljene konkretne smjernice za upravljanje procesom. Kroz isticanje konkretnih primjera, pojašnjeni su ključni akteri u procesu te specifičnosti modela ustroja državne uprave RH u to vrijeme.

Seminarom na temu „EU4Health and Role of National Contact Points in EU4Health“ predstavljen je program Europske unije osmišljen kao odgovor na jačanje spremnosti zdravstvenog sektora EU-a u vremenima kriza, a potaknut COVID pandemijom. Ukrajina i Moldova, pridružene su članice tog programa, te imaju prava i koristi iz istog kao i sve druge države članice EU.

Praktičnu edukaciju koja je unaprijedila vještine sudionika za pripremu projektnih prijedloga za ovaj program, održala je gđa Bojana Gundić, voditeljica Službe za programe i projekte iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ujedno i nacionalna kontakt točka za EU4Healt program.  

Tijekom ljetne stanke analizirat će se projektne aktivnosti „Inno Lab EU“ projekta kako bi se u narednoj fazi osmislile, pripremile i strukturirale obuke za trenere na teme od prioritetnog značaja za ukrajinsku administraciju.

Ostale vijesti