Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Istraživanje DEI-ja: Više od 73 posto ispitanika podržava ulazak BiH u EU

Direkcija za europske integracije BiH izvijestila je Vijeće ministara i javnost BiH o rezultatima istraživanja "Stajališta građana o članstvu u Europskoj uniji i procesu integracija u EU", provedenog u svibnju i lipnju 2023. godine na uzorku od 1.200 ispitanika na razini cijele BiH.
Oko 73,3 posto ispitanika podržalo je ulazak BiH u EU, što je 4,1 posto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine. Ulazak u EU je podržalo 86 posto ispitanika iz Federacije BiH, 50,6 posto ispitanika iz Republike Srpske i 71,5 posto ispitanika iz Brčko distrikta BiH.
Najviše ispitanika, njih 36,3 posto, koji podržavaju ulazak BiH u EU kao glavni razlog navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala dok 30,5 posto izdvaja jamstvo trajnog mira i političke stabilnosti, a 22,4 posto poštivanje zakona i propisa. Istodobno, unapređenje infrastrukture razlogom podržavanja navodi 9,1 posto ispitanika.
Više od polovice ispitanika (52,7 posto) koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navodi strah od većih troškova života i poreza, dok 17,5 posto ispitanih smatra kako je razlog gubitak raznolikosti kultura, a 13,2 posto odgovorilo je kako je to prevelika centralizacija.

Pisane vijesti