Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

EU: Više od 100 milijuna eura za Banju Luku i Sarajevo

EIB Global, ogranak Europske investicijske banke (EIB-a) za aktivnosti izvan Europske unije, uložit će financijski paket vrijedan ukupno 116 milijuna eura za razvoj održive mobilnosti, infrastrukture za vodno snabdijevanja i kanalizaciju te sektora zdravstva u Bosni i Hercegovini.
75 milijuna eura biti će investirano za obnovu i proširenje postojećih zdravstvenih jedinica, kao i za izgradnju novog medicinskog kampusa Univerzitetskog kliničkog centra Banja Luka. Tim projektom osigurat će se pružanje boljih zdravstvenih usluga i stručna radna snaga radi jačanja otpornosti i reagiranja zdravstvenog sustava na buduće izvanredne situacije. Daljnjih 35 milijuna eura bit će uloženo za projekat gradskog prijevoza u Sarajevu radi modernizacije tramvajske i trolejbuske mreže. Povrh 40 milijuna eura koliko je već posuđeno od 2021. godine, ulaganja banke EU-a u ovaj projekat dostigla su 75 milijuna eura. Zahvaljujući tome, glavni grad će imati korist od smanjene prometne gužve i zagađenja zraka, povećane sigurnosti i udobnosti javnog prijevoza.
Uz ova dva kredita, EIB Global je također potpisao ugovor o bespovratnim sredstvima EU-a u iznosu od 6 milijuna eura, koji se distribuira kroz fond za pretpristupnu pomoć IPA radi proširenja sustava vodnog snabdijevanja, kanalizacije i otpadnih voda u oko 20 općina. Ovaj grant je dodatak postojećim investicijama osiguranim za ovaj sveobuhvatni program koji će pomoći smanjivanju zagađenja okoliša i stanovnicima širom zemlje poboljšati pristup vodovodnim i kanalizacijskim uslugama. Zaključno sa ovim investicijama, EIB-ovi dosadašnji zajmovi za BiH dosegnuli su iznos od 3,4 milijarde eura za podršku razvoja vitalne infrastrukture te malih i srednjih poduzeća (MSP). Više od polovine posuđenog iznosa je dodijeljeno za sektor prijevoza (1,6 milijardi eura), nakon čega slijede investicije u MSP (880 milijuna eura), energetske projekte (više od 300 milijuna eura), vodno snabdijevanje i kanalizaciju (250 milijuna eura).

Pisane vijesti