Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

EU i Kenija objavile završetak pregovora za Sporazum o gospodarskom partnerstvu

EU i Kenija objavile su završetak pregovora za Sporazum o gospodarskom partnerstvu (EPA). Sporazum će potaknuti trgovinu robom i stvoriti nove gospodarske mogućnosti, s ciljanom suradnjom u svrhu poboljšanja gospodarskog razvoja Kenije. To je najambiciozniji trgovinski sporazum EU-a sa zemljom u razvoju kada su u pitanju odredbe o održivosti kao što su zaštita klime i okoliša te radnička prava.
Pregovore su zaključili 19. lipnja ove godine tijekom službene ceremonije u Nairobiju izvršni potpredsjednik Europske komisije i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis i tajnik kabineta kenijskog Ministarstva ulaganja, trgovine i industrije, Moses Kuria, u nazočnosti kenijskog predsjednika dr. Williama Samoeija Rutoa. Nakon ratifikacije i stupanja na snagu, Kenija će dobiti bescarinski i bez kvota pristup EU-u, svom najvećem tržištu na koje šalje otprilike jednu petinu svog izvoza. Uvoz iz EU-a u Keniju, poput kemikalija i strojeva, dobit će progresivno smanjenje carina tijekom razdoblja od 25 godina, ali će neki osjetljivi proizvodi biti isključeni. EU je inače prvo izvozno odredište Kenije i drugi najveći trgovinski partner, s ukupnom trgovinskom razmjenom od 3,3 milijarde eura u 2022.  Glavni izvoz Kenije u EU su poljoprivredni proizvodi, uključujući povrće, voće, čaj i kava. Preko 70% kenijskog rezanog cvijeća namijenjeno je izvozu u Europu.
EPA će stvoriti još više prilika za kenijske tvrtke i izvoznike, jer će u potpunosti otvoriti tržište EU-a za kenijske proizvode te će potaknuti ulaganja EU-a u Keniju zahvaljujući povećanoj pravnoj sigurnosti i stabilnosti. Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Kenije je prvi sporazum sa zemljom u razvoju u kojem se odražava novi pristup EU-a trgovini i održivom razvoju. Dogovor sadrži trgovinske i održive obveze, uključujući obvezujuće odredbe o radnim pitanjima, jednakosti spolova, okolišu i borbi protiv klimatskih promjena. Uključeno je posebno poglavlje o gospodarskoj i razvojnoj suradnji s ciljem povećanja konkurentnosti kenijskog gospodarstva. Zajedno s razvojnom pomoći EU-a, to će pomoći u izgradnji kapaciteta i pomoći Keniji u provedbi EPA-e, dok će podržavati lokalne poljoprivrednike u ispunjavanju standarda EU-a i u iskorištavanju prilika koje ovaj sporazum pruža. Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i Kenije ima za cilj provedbu odredaba EPA-e između EU-a i Istočnoafričke zajednice (EAC), a bit će otvoren i za druge zemlje Istočne Afrike da mu se pridruže u budućnosti.

Pisane vijesti