Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Austrija očekuje maksimalan broj noćenja u ljetnoj sezoni

S gotovo 19 milijuna dolazaka i oko 69,3 milijuna noćenja, potražnja za odmorom u Austriji naglo je porasla tijekom zime 2022./23. (+45,6% i +31,5% u usporedbi sa zimskim razdobljem 2021./22. Ovogodišnja ljetna sezona će sudeći po rezervacijama biti dobra, no prihodovno će rezultati biti manji. Nakon slabijih zimskih sezona u vrijeme pandemije kada je zaostatak u odnosu na pretkriznu zimsku sezonu 2019. g. iznosio više od trećine (dolasci) odnosno četvrtine (noćenja), Austrija se zabrinula zbog novog udarca - inflacije.
Ankete su također potvrdile da je na planiranje odmora kod domaćih i njemačkih gostiju utjecala inflacija. U konačnici, međutim, nije bilo značajnih ograničenja u pogledu trajanja i učestalosti putovanja, tako da je broj gostiju i noćenja naglo porastao.  No, prema procjeni austrijskog ekonomskog instituta WIFO, promet je porastao samo nominalno  za +9,3% (na 16,5 mlrd €) u usporedbi sa zimom 2018/19, ali prilagođeno inflaciji zarada je pala za nešto više od 13%. Austrijska turistička industrija očekuje dobre rezultate od ljetne sezone.  Podaci WIFO-a na osnovu  poslovnih  anketa za procjenu buduće poslovne situacije, pokazuju jasan uzlazni trend. Najave gostiju iz,  Austriji važnih emitivnih zemalja kao što su Njemačka i Nizozemska  su obećavajuće. Očekivano povećanje potražnje prvenstveno će biti potaknuto gostima s inozemnih tržišta, dok će domaće goste ponovno više privlačiti  inozemstvo.
Prema ekonomistima WIFO-a u tijeku ljeta bi pretkrizna razina  mogla biti premašena za 1% do 2% te bi se mogao postići novi maksimum noćenja s ukupno oko 80 milijuna noćenja. Broj noćenja stranih i domaćih gostiju trebao bi premašiti razinu ljeta 2019. za oko 1,5%, a u odnosu na ljeto 2022. g što odgovara porastu od 5,4% stranih putnika, dok se kod noćenja domaćih gostiju očekuje smanjenje za oko 3%.

Pisane vijesti