Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Budimpešti svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske i 10. obljetnica članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Mađarskoj obilježilo je u srijedu, 31. svibnja 2023. godine Dan državnosti Republike Hrvatske i 10. obljetnicu članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji svačanim programom i primanjem u prestižnim prostorima „Mađarskej kuće glazbe” (Magyar Zene Hazá) u Budimpešti.

Uz domaćine, veleposlanika Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladena Andrlića sa suprugom te sve djelatnike Veleposlanstva, glavni gost bio je mađarski ministar regionalnog razvoja  Tibor Navracsics. U središnjem dijelu programa nastupio je vrhunski hrvatski pijansit, maestro Lovro Pogorelić, čiji je solistički koncert ostvaren potporom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Događaju se odazvalo više od 300 uzvanika, sedamdesetak veleposlanika i diplomata, među kojima i doajen diplomatskog zbora, apostolski nuncij Michael Wallace Banach i veleposlanik SAD-a David J. Pressman.

Svečanost u Budimpešti ostvarena je sredstvima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske te u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i njihovim predstavništvom u Mađarskoj, kao i potporom sponzora: Podravka, Orbico, Vinum Academicum iz Požege, TZ Pag i Zavičaj iz Vlašića na Pagu te Croatica iz Budimpešte. Gimnazijalci Hrvatske osnovne škole i gimnazije (HOŠIG) iz Budimpešte, odjenuti u narodne nošnje, dijelili su uzvanicima suvenire HTZ-e licitarska srca i vrećice lavande.

 
Fotografije: Bertalan Gregus/Kabinet ministra regionalnog razvoja; Dora Ordanić/Croatica; Anna Popper/Diplomatic Magazin

Pisane vijesti