Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obilježen Dan državnosti i Dan oružanih snaga Republike Hrvatske u Skopju

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Skopju obilježilo je Dan državnosti i Dan oružanih snaga RH svečanim prijemom koji je za istaknute uzvanike političkog, gospodarskog, kulturnog, vjerskog i javnog života Sjeverne Makedonije te diplomatski zbor upriličen 30. svibnja 2023. na ljetnoj terasi hotela Aleksandar Palace u Skopju. Prijem je tradicionalno okupio veliki broj predstavnika hrvatske zajednice iz Skopja, Tetova, Bitole, Štipa i ostalih krajeva gdje žive Hrvati u Sjevernoj Makedoniji.
 
Nakon intoniranja hrvatske i makedonske himne u izvedbi klape sv. Jeronim iz Kaštela, uzvanicima se obratila veleposlanica Tiganj koja je u govoru posebno istaknula tradicionalno prijateljstvo naših dviju država i bliskost dvaju naroda. Osvrnuvši se na sva vanjskopolitička postignuća RH od neovisnosti do danas, članstvo u EU-u čiju 10. godišnjicu obilježavamo ove godine, članstvo u NATO-u te od ove godine i članstvo u šengenskom prostoru i eurozoni veleposlanica Tiganj je i ovom je prilikom istaknula daljnju snažnu političku i tehničku pomoć Republike Hrvatske u nastavku europskog puta Sjeverne Makedonije, poručivši da ustraju i nastave s reformskim procesima.
 
U ostatku večeri uzvanicima se predstavila klapa sv. Jeronim a cappella izvedbama dalmatinskih i domoljubnih pjesama. Uz promociju prirodnih ljepota Hrvatske i zvuke dalmatinske klape, uzvanici su imali priliku i kušati neka od prepoznatljivih jela hrvatske tradicionalne kuhinje.
Obilježavanje Dana državnosti i Dana oružanih snaga Republike Hrvatske u Skopju realizirano je uz potporu MVEP-a, a u sklopu projekta kulturne promidžbe i javne diplomacije.

Pisane vijesti