Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Obilježen Dan državnosti u organizaciji Veleposlanstva

Dan državnosti Republike Hrvatske obilježen je u Ujedinjenoj Kraljevini Velike Britanije i Sjeverne Irske svečanim prijemom održanim u srijedu, 31. svibnja 2023., u dvorani Instituta direktora (Institue of Directors – IoD), londonskog poslovnog kluba.
Prijemu se odazvalo oko 150 gostiju, predstavnika diplomatskog zbora, najvećim dijelom iz zemalja članica EU-a, britanskog Foreign Office-a, članova hrvatsko-britanskih udruženja i drugih istaknutih predstavnika hrvatske poslovne i društvene zajednice.
Veleposlanik Igor Pokaz u svome je govoru, među ostalim, podsjetio okupljene na trenutke uspostave hrvatske države prije 33 godine i utemeljenje prvog višestranačkog demokratskog Sabora, te na Domovinski rat i put prema EU-u čija je smo članica već 10 godina. Istaknuo je da upravo zbog tih iskustava i rata razumijemo kroz što trenutno prolazi Ukrajina. Osim toga, naglasio je uspjehe hrvatskih građana u Ujedinjenoj Kraljevini i važnost razvijanja odnosa između dviju država na području gospodarstva i kulture. Istaknuo je brojnost britanskih turista na hrvatskoj obali. On se u svome govoru osvrnuo i na gotovo 6 godina svoga mandata u Ujedinjenoj Kraljevini koji je završio upravo na dan održavanja ovog svečanog prijema, 31. svibnja 2023.
Svečanost su svojim nastupom uveličali hrvatski glazbenici koji žive i rade u Londonu – akademski glazbenici Mihael Majetić (gitara) i Vedran Janjanin (glasovir) te Barbara Majetić (vokal). Mihael i Barbara Majetić izveli su nacionalne himne Republike Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine, dok je Vedran Janjanin na glasoviru odsvirao skladbu Dubravka Detonija, Adagio iz tri koralna preludija.

Pisane vijesti