Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održan koncert hrvatskog „Dua Alhambra“ uz otvaranje izložbe „Ljepote Hrvatske“ u Nacionalnom muzeju lijepih umjetnosti grada Alžira

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Alžiru organiziralo je u srijedu, 31. svibnja 2023. godine, povodom Dana državnosti Republike Hrvatske i obilježavanja 10 godišnjice pristupanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji  u Nacionalnom muzeju lijepih umjetnosti grada Alžira koncert hrvatskog „Dua Alhambra“.
 
Dvoje mladih muzičara, Divna Šimatović na gitari i Adbul –Aziz Hussein na klarinetu izveli su djela hrvatskih i europskih skladatelja T. Uhlika, I. Kiš, A. Grgina, S. Šuleka i A. Piazzolle.
Prije samog koncerta otvorena je izložba „Ljepote Hrvatske“ cijenjenog hrvatskog fotografa Marka Vrdoljaka koja će biti otvorena za alžirsku publiku tijekom cijelog mjeseca lipnja 2023.
 
Na izložbu fotografija i koncert hrvatskih umjetnika odazvalo se oko pedesetak uzvanika, članova diplomatskog zbora i predstavnika alžirskih institucija koji su popratili događaj. Navedeni događaj održao se u suradnji s alžirskim Ministarstvom kulture i uz potporu alžirske ministrice kulture Mouloudji  koja je dodijelila ovako reprezentativni prostor za hrvatske umjetnike.
 
Veleposlanik Ilija Želalić tijekom prigodnog obraćanja prisutnim uzvanicima istaknuo je odličnu kulturnu suradnju između Republike Hrvatske i Alžira, koja je u zadnje vrijeme posebno intenzivirana kroz različite kulturne i sportske događaje s obje strane.  
Nakon izložbe i koncerta održan je prigodan domjenak na terasi muzeja, a cijeli događaj popraćen je i od strane alžirskih medija. 
 
Izložba „Ljepote Hrvatske“ i nastup „Dua Alhambra“ održan je uz podršku Ministarstva vanjskih i europskih poslova i uz pomoć Samostalnog sektora za javnu diplomaciju i kulturnu suradnju, Službe za kulturnu diplomaciju, te Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Pisane vijesti