Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Republika Koreja – gospodarski pokazatelji za ožujak i travanj 2023.

Prema izvješću Ministarstva gospodarstva i financija Republike Koreje za lipanj 2023., u ožujku su porasle industrijska proizvodnja, proizvodnja usluga i maloprodaja, dok su ulaganja u objekte i građenje smanjena. U travnju se smanjio rast zaposlenosti, a inflacija usporila. U ožujku je cjelokupna industrijska proizvodnja porasla za 1,6 posto na mjesečnoj razini (porast od 2,2% na međugodišnjoj razini) i to industrijska proizvodnja (porast od 5,1% na mjesečnoj razini i pad od 7,6% na međugodišnjoj razini) i proizvodnja usluga (porast od 0,2% na mjesečnoj razini i rast od 6,2% na međugodišnjoj razini). U ožujku je maloprodaja porasla u odnosu na prethodni mjesec (rast od 0,4% m-o-m i rast od 0,5% y-o-y), dok su investicije u objekte (pad 2,2% m-o-m i rast od 2,2% y-o-y) i građevinske investicije (pad 3,3% m-o-m i rast od 15,4% y-o-y) smanjene u odnosu na prethodni mjesec. Izvoz je u travnju pao za 14,2 posto na godišnjoj razini, odražavajući sveukupni pad izvoza poluvodiča, uređaja za bežičnu komunikaciju, zaslona i drugog IT izvoza. Prosječni dnevni izvoz pao je 10,4 posto na godišnjoj razini na 2,21 milijardu američkih dolara u travnju 2023.
Indeks raspoloženja potrošača (CSI) porastao je 3,1 bod na mjesečnoj razini u travnju na 95,1. Indeks poslovnih anketa (BSI) za sve industrije ostao je nepromijenjen na 72, a izgledi BSI za svibanj 2023. porasli su za 1 bod na 74. U travnju je gospodarstvo otvorilo 354 tisuće radnih mjesta na godišnjoj razini, a stopa nezaposlenosti pala je za 0,2 postotna boda na 2,8 posto.
S kontinuiranim smanjenjem inflacije u Koreji, domaća potražnja postupno se poboljšala. Međutim, gospodarski rast nastavio se usporavati uglavnom u prerađivačkoj industriji, na što ukazuju padovi izvoza i ulaganja u pogone. Globalne gospodarske neizvjesnosti i dalje traju potaknute negativnim rizicima, uključujući financijsku nestabilnost u osjetljivim sektorima koja proizlazi iz monetarne politike pooštravanja i zabrinutosti oko produljenog rata u Ukrajini, unatoč očekivanjima ponovnog otvaranja Kine. Vlada će uložiti sve napore ne samo u restrukturiranje gospodarstva nego i u jačanje gospodarske suradnje, povećanje gospodarske vitalnosti i poticanje izvoza, ulaganja i domaće potražnje uz stabilizaciju cijena i egzistenciju kućanstava te bolje upravljanje rizicima u zemlji i inozemstvu.

Pisane vijesti