Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ryanair predviđa snažno ljeto nakon gotovo rekordne dobiti u ožujku

Ryanair je ostvario gotovo rekordnu cjelogodišnju dobit do 31. ožujka i poručili su iz tvrtke da su optimistični da će snažna ljetna potražnja osigurati rast dobiti u sljedećih 12 mjeseci unatoč visokim troškovima goriva.
Ryanair je postao najveći europski zračni prijevoznik po broju putnika, a očekuje se rast prometa od 10% kako bi nadoknadio povećanje računa za gorivo od 1 milijarde eura. Dodatno, objavili su godišnju zaradu (nakon poreznih odbitaka) od 1,43 milijarde eura.
"Nema sumnje da se ljudi, koji su bili zatvoreni dvije godine zbog Covid pandemije, vraćaju putovanjima", rekao je izvršni direktor grupe Michael O'Leary tijekom prezentacije prezentacije ulagačima.
Također, i drugi su veliki europski zračni prijevoznici, uključujući i niskotarifni EasyJet, najavili snažne ljetne rezervacije, a to je indikacija da potrošači daju prioritet putovanjima unatoč smanjenju prihoda zbog veće inflacije.
Iz Ryanaira su predviđanja da će ugovor sklopljen s Boeingom vrijedan više milijardi dolara, za nabavu čak 300 mlažnjaka, omogućit porast prometa na 300 milijuna putnika godišnje do ožujka 2034. g. Tvrtka je ostvarila gubitak od 355 milijuna eura u prošlogodišnjoj financijskoj godini pogođenoj pandemijom, no prihodi su se u ožujku 2023. g. opet približili rekordnoj dobiti od 1,45 milijardi eura, a koji su zadnji put ostvareni u 2018. godine. Općenito su prihodi za godinu skočili za 124%, s 4,8 milijardi eura na 10,78 milijardi eura, a tijekom godine Ryanair je otvorio pet novih baza i oko 300 novih ruta.

Pisane vijesti