Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Novih 43.8 milijuna bespovratnih sredstava EU za važne infrastrukturne projekte u BiH

U Sarajevu su potpisana tri ugovora o bespovratnim sredstvima Europske unije u vrijednosti od 43.8 milijuna eura, koja su namijenjena za nastavak izgradnje Koridora Vc i poboljšanje sistema vodo opskrbe u Visokom i okolnim naseljima, u skladu sa sveukupnim ciljevima Europske unije za podršku ekonomskom rastu, ulaganjima i unapređenju kvalitete života građana na putu Bosne i Hercegovine u EU.
Prva dva ugovora odnose se na financiranje dvije nove dionice na Koridoru Vc, petlja Rudanka – tunel Putnikovo Brdo i tunel Putnikovo Brdo – petlja Medakovo u vrijednosti od 42.8 milijuna eura. Doprinos EU kroz bespovratna sredstva za Koridor Vc do sada iznosi značajnih 40 posto.
Trećim ugovorom izdvajaju se dodatna sredstva za proširenje i sanaciju vodoopskrbne mreže na veliki dio grada Visokog, Moštre gdje se gradi glavni rezervoar u Dubravama.
Ugovore o grantovima su potpisali ministar financija i trezora BiH Zoran Tegeltija i šefica EBRD-a za BiH Manuela Naessl u prisutnosti šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH veleposlanika Johanna Sattlera te savjetnice JP Autoceste FBiH Merime Karabegović, izvršnih ravnatelja JP Autoputevi RS Miroslava Bajića i Siniše Gavrića, gradonačelnika Visokog Mirze Ganića i ravnatelja JKP Visoko Almira Hadžialića.

Pisane vijesti