Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Proslava Dana državnosti Republike Hrvatske u Bukureštu

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rumunjskoj je 17. svibnja ove godine, u Diplomatskom klubu u Bukureštu, upriličilo svečani prijem povodom Dana državnosti. Izrazito posjećen prijem pokazao je da Republika Hrvatska ima što predstaviti rumunjskoj javnosti te predstavnicima diplomatskog zbora u Rumunjskoj. Uz navedene goste, prijemu su nazočili službeni predstavnici Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske, rumunjskih institucija, predstavnici Zastupničkog doma i Senata, predstavnici gospodarskog, kulturnog miljea, predstavnici medija i hrvatski državljani.

Veleposlanica RH u Rumunjskoj Marija Kapitanović je održala govor, a u ime Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske govor je održala državna tajnica za europske poslove Daniela Grigore Gîtman. Veleposlanica se u svom govoru osvrnula na postignuto kada je riječ o bilateralnim odnosima, kako na političkom, gospodarskom, kulturnom planu, tako i u promociji hrvatskih interesa u Rumunjskoj. Posebno se osvrnula na bilateralne posjete na visokim i najvišim razinama u prošloj godini i na početku ove godine te na intenzivnu kulturnu razmjenu, od održavanja Tjedna hrvatske glazbe u gradu Braşovu, koncerta klasične glazbe na čijem su repertoaru bili hrvatski skladatelji 19. i 20 stoljeća, prikazivanja hrvatskog filma do aktualne izložbe Hrvatskog dizajna u Bukureštu. Kao posebnu poveznicu među dvjema zemljama istaknula je postojanje hrvatske manjine u Rumunjskoj i rumunjske manjine u Hrvatskoj. Također je govorila o putu koji je Hrvatska prošla u ostvarivanju svoje neovisnosti, o tome kako je rat i poslijeratnu obnovu i oporavak ostvarila zahvaljujući vlastitim ljudskim i financijskim resursima. Posebno se osvrnula na prioritete i postignuća Hrvatske danas, u svjetlu 10. obljetnice ulaska Hrvatske u Europsku uniju. U ime Ministarstva vanjskih poslova Rumunjske uzvanicima se obratila državna tajnica za europske poslove Daniela Grigore Gitman koja je svoj govor započela riječima hvale za Hrvatsku koja je, kako je rekla, iz zemlje pogođene ratom postigla društveni i socijalni oporavak i uspjeh te integraciju u NATO i EU čestitavši pritom Hrvatskoj na ulasku u Schengen i zahvalivši se na hrvatskoj podršci ulasku Rumunjske u isti. U svom se govoru prisjetila najvažnijih bilateralnih susreta na visokoj razini. Podsjetila je da ti susreti predstavljaju nastavak vrlo bliskih i dobrih odnosa dviju zemalja koje su partneri u okviru EU i NATO-a.

Veleposlanstvo je uzvanicima, uz potporu hrvatskih tvrtki i poduzetnika – Mlinar, Zigante Tartufi, Orbico, Submarine burger, Fish house i Le Bab restorani -  predstavilo i gastronomsku ponudu Hrvatske te odabir hrvatskih vina iz svih regija Republike Hrvatske. Na prijemu su bili i predstavnica Croatia Airlines te predstavnik Turističke zajednice Hrvatske. Predstavnici Croatia Airlines su poklonili avionsku kartu Bukurešt-Split-Bukurešt jednoj sretnoj dobitnici a Turistička zajednica Hrvatske je predstavila ljetnu turističku ponudu. Gosti su pri odlasku dobili male poklone, tartufatu, hrvatske renomirane tvrtke Zigante tartufi. Mlinar je ponudio širok spektar svojih pekarskih proizvoda, kolača, torti itd. a Submarine burger je pripremio jela iz svoje ponude. Restorani su pripremili tipična hrvatska riblja jela, poput crnog rižota. Uzvanici su bili posebno zainteresirani za gastronomsku ponudu hrvatskih jela.

Pisane vijesti