Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državni tajnik Matušić održao sastanak s izaslanstvom Odbora za vanjsku politiku Alžira

Državni tajnik za političke poslove Frano Matušić primio je 24. svibnja 2023. izaslanstvo Odbora za vanjsku politiku Alžirske nacionalne narodne skupštine. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo prijateljskim odnosima Hrvatske i Alžira, koji su ove godine intenzivirani održavanjem političkih konzultacija u Alžiru u veljači, posjetom izaslanstva Hrvatskog sabora Alžiru u ožujku te aktualnim posjetom alžirskog Odbora za vanjsku politiku.
 
Državni tajnik istaknuo je Alžir kao strateški važnu zemlju za sigurnost i stabilnost Mediterana te izdvojio kulturu, turizam i energetiku kao područja u kojima Hrvatska i Alžir mogu pojačati suradnju. Predsjednik Odbora, Salim Merah, izvijestio je o naporima koje Alžir ulaže u obnovljivu energiju, nadasve u proizvodnju plavog i zelenog vodika te solarnu energiju. U tom kontekstu, Hrvatska, kao regionalno energetsko čvorište, vidi mogućnosti za realizaciju novih projekata s Alžirom. Također, Alžir je zainteresiran za pomoć koju bi hrvatski stručnjaci mogli pružiti svojim znanjem u turizmu i poljoprivredi.
 
Sugovornici su zaključili da će povijesne i prijateljske veze dviju zemalja, uz jačanje zakonskog okvira za suradnju te novoosnovano Hrvatsko-alžirsko poslovno vijeće, doprinijeti realizaciji konkretnih projekata na svim razinama.

Priopćenja