Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Proslava Dana državnosti, Dana Oružanih snaga RH i 10. obljetnice članstva u EU

Povodom proslave Dana državnosti i Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske te desete obljetnice članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji, Veleposlanstvo RH u Berlinu organiziralo je dva svečana prijma u utorak, 23. svibnja 2023. godine, za njemačke i međunarodne prijatelje Hrvatske i za hrvatsku zajednicu u Berlinu i Njemačkoj.

U svome obraćanju veleposlanik Gordan Bakota istaknuo je kako su „Hrvatska i hrvatske građanke i građani prevalili težak put - od žrtve agresije do pobjede u Domovinskom ratu do članice EU-a i NATO-a koja je od ove godine postala dijelom euro područja i schengenskog prostora. Ponosni smo na to.” Također je ponovio kako ovo nije samo uspjeh za Hrvatsku, već i dobra vijest za EU.” “EU još uvijek nije izgubila na važnosti i atraktivnosti. Ovo je dobra vijest i za Zapadni Balkan, Ukrajinu i Republiku Moldovu jer pokazuje da se isplati ići europskim putem“, kazao je veleposlanik Bakota.

U ime Savezne vlade govorio je državni tajnik Oliver Lukšić koji je u svom pozdravnom obraćanju istaknuo važnost hrvatsko-njemačke suradnje u zajedničkoj europskoj obitelji te također pohvalio nevjerojatan put koji je Republika Hrvatska ostvarila u više od 30 godina.

U nastavku večeri upriličen je dodatan prijam za Hrvate iz Berlina i cijele Njemačke. Veleposlanik Bakota istaknuo je nedavna vanjskopolitička postignuća Hrvatske, poput ulaska u eurozonu i schengenski prostor. Veleposlanik je istaknuo kako ovaj uspjeh ne bi bio moguć bez angažmana hrvatske zajednice u Njemačkoj. „Tada, kao i danas, gotovo 500.000 Hrvata koji žive u Njemačkoj imali su važnu ulogu kao birači, kao poduzetnici, kao znanstvenici i kulturni djelatnici“, rekao je veleposlanik Bakota, istaknuvši važnost da se mladi Hrvate u Njemačkoj uključe u politički, gospodarski i kulturni život kako bi se produbile bliske veze između Hrvatske i Njemačke.

Gosti Veleposlanstva također su imali priliku pogledati izložbu fotografija o otoku Pagu, uživati u nadaleko poznatom paškom siru i drugim hrvatskim delicijama. Održana je i prezentacija grada i otoka Paga te lokalne gastronomije za njemačke novinare i turističke agencije, u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom i direktorom za Njemačku Romeom Draghicchiom, te predstavnicima grada Paga i Turističke zajednice grada Paga.

Pisane vijesti