Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska na pomorskom festivalu „Tjedan zaljeva Morbihan“

Od 15. do 21. svibnja 2023. godine u francuskom zaljevu Morbihan održan je festival „La Semaine du Golfe du Morbihan" - festival pomorske baštine i veliki pomorski sajam sa preko 300 tisuća posjetitelja koji su bili u prilici razgledati tradicijske brodove, među kojima i najveće svjetske jedrenjake.

Festival „Tjedan zaljeva Morbihan“, prirodne luke na obali Atlantskog oceana na jugu francuske regije Bretagne, jedan je od najznačajnijih europskih pomorskih, kulturnih i turističkih događaja. Na festivalu se okupljaju brodovi nacionalnih maritimnih baština, većinom porijeklom iz francusko-atlantskog priobalnog pojasa, ali i iz britanskih luka, sa Sjevernog mora, iz skandinavskih zemalja i Mediterana.

Republika Hrvatska je kroz niz događanja predstavila bogatu hrvatsku maritimnu baštinu, pomorsku tradiciju, stare ribarske obrte i kulture te gastronomiju. Pomorska baština predstavljena je i kroz mala tradicionalna plovila, pomorske zanate i gastronomiju. Kroz izložbu fotografija „Hrvatska domovina mora“ predstavljena je mediteranska dimenzija Republika Hrvatska i ljepota njene obale, a događanje je ujedno bila i prilika za promociju hrvatske turističke i nautičke ponude.

Predstavljanje Republike Hrvatske zajednički su organizirali udruga Cronaves, organizator i koordinator događanja, predsjednik udruge Bavčević i tajnik Lukić, turistička zajednica općine Malinska Dubašnica, centar martimne baštine DUBoak, Grad Vodice te gajeta "Mila" iz Šepurina na otoku Prviću.

Kao poseban događaj je 17. svibnja održan „Dan Hrvatske“ na kojemu se nazočnima obratio opunomoćeni ministar Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu Jure Vujić.

 

Pisane vijesti