Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Kretanje cijena u Izraelu

Indeks potrošačkih cijena porastao je za 0,8 posto u travnju, dvostruko više od većine projekcija, što je neugodno iznenađenje za Izraelce. Inflacija je ostala nepromijenjena u odnosu na ožujak i iznosi 5 posto.
Nagli rast cijena u travnju najviše je proizašao iz sezonskih komponenti koje su poskupile više od očekivanog. Prema objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku dana 15.5., proizvodi su u travnju poskupili za 4 posto. Troškovi prijevoza porasli su za 2,5 posto unatoč tome što je rast cijena goriva zaustavljen zahvaljujući smanjenju poreza na gorivo; odjeća i obuća poskupjeli su za 1,9 posto; kultura i zabava porasle su za 1,8 posto; a stanogradnja je poskupjela za 0,5 posto. Troškovi putovanja, kako u inozemstvu tako i u zemlji, porasli su za 8,8 posto, a cijene taksijem za 5,8 posto.
Značajniji pad cijena u međuvremenu bilježe troškovi održavanja kućanstva, koji su pali za 0,5 posto, te namještaj i oprema za dom, koji su sniženi za 0,2 posto.
Komponenta stanarine, koja posljednjih mjeseci vuče indeks prema gore, porasla je i ovaj mjesec, i to za 0,3 posto. Međutim, porast je za nove iznajmljivače bio daleko veći, dosegnuvši razinu od 9 posto, dok je porast za one koji obnavljaju ugovor o najmu iznosio 3,6 posto. Zavod za statistiku također je objavio novu brojku koja pokazuje da je u prvom tromjesečju 2023. stanarina u Izraelu u prosjeku iznosila 4386 šekela (1200 USD) mjesečno.
Brojke za travanj ne uključuju val poskupljenja prehrambenih proizvoda koji se uglavnom dogodio u svibnju. U tom je valu došlo do poskupljenja mliječnih proizvoda, pa tako i onih čije su cijene kontrolirane, a nakon toga još jedno poskupljenje koje su inicirali neki proizvođači proizvoda široke potrošnje.
Rastu potrošačkih cijena pridonijelo je i povećanje cijena peradi od 3,5 posto, kao i povećanje troškova osobnih vozila i komponenti za održavanje od 0,4 posto. Obroci u restoranima i kafićima poskupili su 0,8 posto i povukli indeks naviše za dvije stotinke postotka.
Nasuprot tome, sniženje cijena električne energije u kućanstvima za 2,3 posto smanjilo je indeks za šest stotinki postotka. Bezalkoholna pića su zbog ukidanja poreza na zaslađena pića pojeftinila za 5,1 posto, pa su snižena za još tri stotinke postotka.

Pisane vijesti