Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Izvoz dobara Irske porastao je za 10% u veljači i iznosi 17,2 milijarde eura

Izvoz dobara Irske porastao je za 10% u veljači ove godine i iznosi 17,2 milijarde eura, što održava kontinuirano jaku trgovinu Irske s ostatkom svijeta. Preliminarne brojke Središnjeg ureda za statistiku (CSO) pokazuju da je izvoz medicinskih i farmaceutskih proizvoda činio 34% ili 5,7 milijardi eura ukupnog izvoza u veljači, dok je izvoz organskih kemikalija iznosio dodatnih 3,5 milijardi eura.
Irska je globalno središte za farmaciju i medicinu, te 24 od 25 najvećih tvrtki iz tog sektora imaju svoje sjedište u Irskoj, uključujući Johnson & Johnson, Roche, Pfizer, Novartis i AbbVie.
Uspoređujući prva dva mjeseca u 2023. godini s istim razdobljem u 2022., izvoz dobara je gotovo nepromijenjen i iznosi oko 32 milijarde eura, izvijestili su iz CSO-a. Podaci pokazuju da je uvoz iz UK-a u veljači ove godine porastao za 27% (1,9 milijardi eura), a najviše je porastao uvoz kemikalija i mineralnih goriva, maziva i drugih srodnih proizvoda.
Irska je s EU u veljači ostvarila 7,3 milijarde eura (44%) ukupnog robnog izvoza, od čega je 2,1 milijarda otišlo u Njemačku, a 1,6 milijuna eura u Belgiju. U Belgiju su najviše izvozili u Antwerpen, jer je taj grad jedan od najvećih svjetskih središta za redistribuciju lijekova, pa tako prima i većinu irskog izvoza farmaceutskih proizvoda koji nisu namijenjeni SAD-u. Također, SAD je ostao glavno trgovinsko odredište izvan EU-a s 4 milijarde eura (25%) ukupnog izvoza u veljači.
 
 

Pisane vijesti