Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

Hrvatska sa Sjedinjenim Državama nema otvorenih pitanja, ukinute se vize i potpisan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, izjavio je u srijedu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, koji je razgovarao s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.
 
“Utvrdili smo da nema otvorenih pitanja između dviju zemalja, pozdravio sam sve ono što je američka administracija učinila za nas u zadnjih nekoliko godina, zahvalio na ukidanju viza i na sporazumu o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja”, izjavio je ministar Grlić Radman koji se s Blinkenom sastao na marginama sastanka ministara vanjskih poslova država članica NATO-a.
 
Državni tajnik Blinken pozdravio je hrvatski ulazak u šengen i u europodručje te istaknuo činjenicu da Hrvatska postaje energetsko čvorište za srednju i istočnu Europu, rekao je ministar Grlić Radman.
 
Razgovarali su i hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, a posebno o Bosni i Hercegovini.
“Američka administracija je i dalje aktivno nazočna u BiH i konstruktivno se zalaže za funkcionalnu stabilnost BiH”, rekao je ministar, dodajući da je BiH jedino održiva ako se poštuje Daytonski mirovni sporazum. “Istaknuli smo važnost jamstava za jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana”, rekao je hrvatski ministar. Naglasio je da su pozdravili formiranje vlade na državnoj razini i pozvali da se isto učini i na razini Federacije BiH.
 
Na pitanje o prijedlozima da se kao novi cilj NATO-a zacrta izdvajanje od minimalno dva posto BDP-a, umjesto sadašnjeg cilja gdje je dva posto gornja granica, Grlić Radman je rekao da će “to vjerojatno biti minimum”, ali da će se o tome još razgovarati. “Sada smo samo načelno utvrdili da Savez treba jačati svoje obrambene kapacitete”, rekao je.
 
Na pitanje da komentira izbor Jakova Milatovića za novog predsjednika, Grlić Radman je rekao da je to unutarnje pitanje Crne Gore i njezinih građana koji treba poštovati. Rekao je da je Hrvatskoj važan položaj hrvatske manjine u toj zemlji te da su poruke koje je Milatović dao po pitaju svih manjina u Crnoj Gori ohrabrujuće. Dodao je da će Hrvatska kao i do sada pomagati Crnoj Gori na njezinu putu prema Europskoj uniji.
 
Izvor: Hina/MVEP

Pisane vijesti