Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Sloveniji objavljen novi Zakon o prekograničnom pružanju usluga

U Službenom listu Republike Slovenije 3. travnja o.g. objavljen je novi Zakon o prekograničnom pružanju usluga. Temeljni cilj zakona je osigurati pravilni prijenos direktiva EU u nacionalno zakonodavstvo na području reguliranja i uređivanja radno-pravnog statusa izaslanih radnika.
Slovenija je time prvi puta nakon ulaska u Europsku uniju pristupila sustavnom uređivanju prekograničnog pružanja usluga svih slovenskih poslovnih subjekata koji svoju registriranu djelatnost obavljaju sa svojim zaposlenima. Zakonom se osigurava jednaki tretman izaslanog radnika u odnosu na prirodu izvođenja posla (privremeno ili povremeno, odnosno stalno, sukcesivno), definiraju se mehanizmi učinkovitog sprječavanja kršenja i zloporabe radno-pravnog zakonodavstva te uspostavljaju alati za učinkovito provođenje nadzora nad poštovanjem pravila prekograničnog pružanja usluga, kako s aspekta radno-pravnog zakonodavstva tako i s aspekta osiguravanja odgovarajuće socijalne zaštite izaslanih radnika.
Zakonom se prenosi Direktiva (EU) 2020/1057 u vezi s posebnim pravilima za izaslane radnike u sektoru cestovnog prometa. Definirani su novi pojmovi koji se odnose na različite vrste prijevoza kako su one definirane u propisima EU. Utvrđeni su uvjeti prekograničnog pružanja usluga na području međunarodnog prijevoza, obaveze poslodavaca i samozaposlenih osoba te nositelja samostalne gospodarske djelatnosti na području poštovanja pravila prekograničnog slanja radnika te su utvrđene sankcije za kršenje tih pravila.
Druga novina uvodi se regulacijom postupka izdavanja potvrde A1 za zaposlene i samozaposlene osobe koje svoju djelatnost obavljaju u najmanje dvije države članice EU. Regulacija je potrebna zbog osiguravanja jednakog tretmana svih slovenskih poslovnih subjekata koji pružaju prekogranične usluge odnosno izvode svoju registriranu djelatnost sa svojim radnicima kao samostalni pojedinci - nositelji gospodarske djelatnosti. Na novo su utvrđeni zajednički, nacionalni uvjeti za prekogranično pružanje usluga svih slovenskih poduzeća koja imaju sjedište u Republici Sloveniji bez obzira na to pružaju li prekogranične usluge privremeno i povremeno ili svoju djelatnost obavljaju u duljem vremenskom razdoblju u najmanje dvije države članice EU.
U svrhu provedbe zakona osniva se evidencija o nadzorima na cesti nad stranim poslodavcima odnosno samozaposlenim osobama na području međunarodnog prijevoza koji se provode na temelju ovoag zakona. Odredba u Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju koja je do sada omogućavala snižavanje porezne osnovice za plaćanje doprinosa za određene izaslane radnike na zakonski minimum je ovim zakonom poništena i to se primjenjuje od 2024.
Zakon stupa na snagu 15. dan od objave u Službenom listu Republike Slovenije, a određene odredbe se počinju primjenjivati od 1. siječnja 2024. godine.

Pisane vijesti