Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održana svečana sjednica u Rimu povodom 78. obljetnice osnutka Konfederacije malih i srednjih poduzetnika u industriji

Dana 29.03.2023. u Rimu održana je svečana sjednica povodom 75. obljetnice osnutka Konfederacije malih i srednjih poduzetnika u industriji (Confapi). Predsjednik Confapi-a Cristian Camisa se u uvodnom govoru dotakao niz aktualnih tema u talijanskom gospodarstvu. Prvo se osvrnuo na prijedlog o skraćivanju radnog tjedna izjavivši kako je to neprovedivo ukoliko će zahtijevati dodatne troškove za poslodavca. Istodobno je predložio oslobođenje od plaćanja poreza na dohodak ostvaren prekovremenim radom što bi povećalo plaće zaposlenika i stimuliralo ih na dodatni rad. Smatra kako se umjesto određivanja minimalne plaće treba usredotočiti na 'piratske' ugovore, čiji se broj posljednjih godina znatno povećao, „a koje potpisuju nereprezentativne organizacije i koji predviđaju razine plaća na daleko nižim razinama od onih u referentnim sektorima".
Istaknuo je kako obrazovni sustav treba prilagoditi novim potrebama s obzirom da je nedostatak stručne snage jedan od najvećih problema u poduzetništvu. Kao dobar primjer obrazovnog sustava naveo je Njemačku i njihov sustav učenja kroz praksu.
Upozorio je vladu kako najavljena porezna reforma i dalje ostavlja jaz između malih i velikih poduzeća. Zahvaljujući poreznim olakšicama porezno opterećenje za velike industrijalce najčešće ne prelazi 25%, dok mala i srednja poduzeća moraju plaćati stope i do 60% .
Zatražio je od Vlade i omogućavanje kreditnih linija malim i srednjim poduzetnicima kako bi se omogućila daljnja internacionalizacija malih i srednjih poduzeća koja čine čak 48 posto u ukupnom talijanskom izvozu. Istaknuo je kako su nužne nove potpore za nabavu sirovina i održavanje likvidnosti.
Zaključno je izrazio potporu Vladi vezanu uz njihovo protivljenje zabrane motora na unutarnje izgaranje u automobilskom sektoru.
 
Ministar vanjskih poslova i međunarodne suradnje Antonio Tajani je u svom govoru istaknuo kako je talijanska diplomacija aktivna u širenju tržišta za talijanska poduzeća te je posebno izdvojio područje Balkana za koje tvrdi kako ima veliki potencijal za rast s obzirom da talijanski proizvodi na tom području imaju visoku reputaciju. Posebno je izdvojio gospodarski forum održan u Beogradu (21. i 22. 03.2023.) te je najavio kako će uslijediti i druga takva događanja na području regije. Spomenuo je kako pripremaju povećane aktivnosti i na području Afrike, poput susreta predstavnika prehrambenog sektora u Egiptu. Spomenuo je i veliki potencijal za talijanske tvrtke kod obnove Ukrajine. Za porezne olakšice u građevinarstvu je objasnio kako je ta mjera pretjerano opterećivala proračun te kako nije bio uspostavljen učinkovit sustav kontrole što je rezultiralo brojnim prevarama. Naglasio je kako vlada trenutno radi na rješenju koje bi pomoglo tvrtkama koje su započele radove računajući na ovu mjeru.  Vezano uz olakšanje kreditiranja Izrazio je mišljenje kako Europska središnja banka ne mora slijediti SAD s podizanjem kamatnih stopa s obzirom da uzroci inflacije u SAD-u i EU nisu isti te kako kamatne stope moraju ostati niže kako ne bi naškodile likvidnosti tvrtki.

Pisane vijesti