Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održane političke konzultacije Hrvatske i Filipina

U ponedjeljak 20. ožujka 2023. godine, u Manili su održane političke konzultacije između Republike Hrvatske i Republike Filipini koje su predvodili ravnatelj Uprave za političke poslove i politički direktor MVEP-a Petar Mihatov i državna tajnica za bilateralna pitanja i ASEAN u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Filipini Maria Theresa P. Lazaro.
 
Ravnatelja Mihatova u kraći posjet primio je i ministar vanjskih poslova Republike Filipini Enrique Manalo, a održan je i sastanak s predsjednicom Odbora za vanjsku politiku Senata Filipina, senatoricom Mariom Imeldom Romualdez Marcos kao i šefom Delegacije Europske unije u Manili Lucom Véronom. Na političkim konzultacijama sugovornici su raspravili postojeću suradnju i mogućnosti daljnjeg razvoja bilateralne suradnje u području mobilnosti radne snage, gospodarstva, trgovine, ulaganja, turizma, obrambene i pomorske suradnje, znanosti i obrazovanja, sporta, kulture, multilateralnih organizacija te odnosa Europske unije i Filipina. Također su razmijenjena mišljenja o globalnim i regionalnim pitanjima u regiji jugoistočne Azije i Indo-Pacifika, kao i u Europi, uključujući situaciju izazvanu ruskom agresijom na Ukrajinu.
 
Na konzultacijama je obostrano izražena namjera daljnjeg jačanja suradnje temeljene na zajedničkim interesima. Ravnatelj Mihatov je održao i predavanje u Diplomatskoj akademiji pod nazivom „European Perspective and Global Implications of the Conflict in Ukraine“.

 



Ostale vijesti