Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Edukacija u području Poglavlja 2 – Slobodno kretanje radnika, EURES mreža

Služba za prijenos znanja u suradnji s Njemačkom agencijom za međunarodnu suradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ) 9. ožujka 2023. organizirala je virtualni trening u području Pregovaračkog poglavlja 2 – Slobodno kretanje radnika namijenjenog resornim predstavnicima zemalja jugoistočne Europe.

Fokus edukacije bio je na predstavljanju hrvatskog iskustva sudjelovanja u EURES (Europska služba za zapošljavanje) mreži, čija je svrha pružanje informacija, savjetovanja i usluga posredovanja poslodavcima i tražiteljima posla, ali i svim građanima kojima su potrebne informacije i savjetovanje o slobodi kretanja radnika.

U okviru aktivnosti, stručnjakinja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, gđa Elizabeta Filipaj, rukovoditeljica Odsjeka za EURES predstavila je specijalizirano znanje o praktičnim, pravnim i administrativnim pretpostavkama vezanima uz mobilnost na nacionalnoj i europskoj razini.

Znanje i iskustvo hrvatske stručnjakinje u ovom području pokazalo se vrlo dragocjeno i korisno, što potvrđuje interes sudionika za nastavkom edukacije o specifičnim temama prijenosa prakse u pristupu tržištu rada, izrade hodograma aktivnosti potrebnih za uvođenje EURES-a koji se odnose na vremenski okvir aktivnosti te ispunjavanje normativnih, administrativnih i tehničkih uvjeta.

Ostale vijesti