Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donika Gërvalla-Schwarz posjetila Hrvatski sabor

Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosova Donika  Gërvalla-Schwarz posjetila je u srijedu, 08. ožujka Hrvatski sabor gdje su je na odvojenim sastancima primili predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i članica Odbora za vanjsku politiku Zdravka Bušić te zastupnica albanske manjine Ermina Lekaj Prljaskaj i Ante Bačić, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Kosovo.

Predsjednik Odbora za europske poslove Domagoj Hajduković, na prvom u nizu sastanaka kosovskog izaslanstva u Saboru, s potpredsjednicom Vlade i ministricom vanjskih poslova i dijaspore Kosova Donikom Gërvalla-Schwarz razgovarao je o bilateralnim odnosima, jačanju parlamentarne suradnje i eurointegracijskome putu Kosova.

Drago nam je što ste u sklopu boravka u Hrvatskoj došli i u Sabor i time dali važnost našim parlamentarnim odnosima za koje smatram da su vrlo bitni u osnaživanju odnosa dviju država, posebice u našoj regiji, rekao je Hajduković. Predstavivši rad odbora kojemu je na čelu i djelokrug poslova kojima se to saborsko radno tijelo bavi, posebno je istaknuo kako se u radu zalažu za suradnju s kolegama iz drugih parlamenata, osobito kada je riječ o pružanju potrebne pomoći i podrške državama u regiji na njihovom putu prema članstvu u EU. – Želja nam je stečenim znanjem i iskustvom pomoći Kosovu na eurointegracijskome putu i vjerujem da ćemo uskoro u Saboru ugostiti kolege iz kosovske Skupštine s kojima ćemo razgovarati o načinima naše daljnje suradnje, naglasio je predsjednik Odbora za europske poslove.

Gërvalla-Schwarz je iskazala zadovoljstvo porukama potpore i prijateljskim riječima ističući važnost dobre suradnje posebno na razini parlamenata u ispunjavanju svih vanjskopolitičkih ciljeva Kosova. –Znamo koliko je važno imati jaki parlament i radimo na tome da naši zastupnici uspostave i jačaju dobre odnose sa svojim kolegama u drugim parlamentima, rekla je potpredsjednica kosovske Vlade i ministrica vanjskih poslova i dijaspore. Dodala je kako im je posebno važna potpora u ispunjavanju kriterija za članstvo u EU i podrška u uključivanju u međunarodne institucije i organizacije zaključivši kako je na tom dugom i tehnički zahtjevnom putu dobro imati potporu partnera kao što je Hrvatska.

Kosovsko izaslanstvo primila je i predsjednica Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske i članica Odbora za vanjsku politiku Zdravka Bušić. Uvodno je naglasila kako su odnosi između Kosova i Hrvatske vrlo dobri, te kako ih već dugi niz godina povezuju i bliski kontakti ljudi, posebno velik broj Kosovara koji žive u Hrvatskoj. – Ove dobre odnose samo treba nastaviti jačati te intenzivirati međusobnu komunikaciju, kazala je Bušić.

Razgovarajući o težnjama Kosova za uključivanje u euroatlantske i međunarodne institucije, te naporima koje Kosovo na tom putu čini, Zdravka Bušić je izrazila spremnost Hrvatske da i dalje nastavi pružati svu moguću potporu. Dvije su se dužnosnice složile kako je bolje pozicioniranje Kosova u važnim međunarodnim institucijama i organizacijama u interesu ne samo Kosova, već i cijele regije i šire.

Potpredsjednicu Vlade i ministricu vanjskih poslova i dijaspore primio je i voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska - Kosovo Ante Bačić i zastupnica albanske manjine u Hrvatskome saboru Ermina Lekaj Prljaskaj.

Izvor: sabor.hr

Pisane vijesti