Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Priština, 26.01.2023. - Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović na Kosovu

Danas je u Prištini održan Kosovsko-hrvatski gospodarski forum, na kojem je, kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, sudjelovao ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. „Hrvatsko-kosovski gospodarski forum odlična je prilika da institucije i poslovni partneri razgovaraju o daljnjem intenziviranju gospodarske suradnje između naših dviju zemalja. Iako je međusobna robna razmjena u porastu, želimo poboljšati njezinu strukturu, iznaći nove oblike trgovinsko-gospodarske suradnje te istražiti mogućnosti unapređenja investicijske suradnje. Hrvatska je spremna intenzivirati gospodarsku suradnju s Kosovom. Brojne mogućnosti vidimo u energetskom sektoru, cestogradnji, građevinarstvu, informacijskoj tehnologiji i telekomunikacijama. U našem izaslanstvu danas je niz hrvatskih poduzeća iz spomenutih sektora te vjerujem da će Forum rezultirati novim poslovnim partnerstvima i produbljivanjem postojećih“, kazao je ministar Filipović.
Ministar je održao odvojene bilateralne sastanke s ministricom industrije, poduzetništva i trgovine Rozetom Hajdari te ministricom gospodarstva Artane Rizvanolli, a na marginama foruma sastao se i s premijerom Kurtijem. Ministar Filipović i ministrica Hajdari razgovarali su o mogućnostima razvoja gospodarske suradnje, a ministrica je poseban naglasak stavila na strateške politike i zakonodavstvo koje je Kosovo donijelo kako bi se stvorilo pozitivno ozračje za jačanje gospodarstva. Na sastanku s ministricom Rizvanolli također se razgovaralo o jačanju bilateralne gospodarske suradnje kao i o mogućnostima hrvatskih investicija u Republici Kosovo posebno na području energetike i ICT. Ministri su također razmijenili mišljenja i iskustva vezana uz energetsku krizu te inflaciju. Ministrica Rizvanolli čestitala je ministru Filipoviću na ulasku Hrvatske u Schengenski prostor te u Euro zonu.
Na otvaranju Kosovsko-hrvatskog gospodarskog foruma video vezom se obratio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a brojnim nazočnim gospodarstvenicima se obratio premijer Kurti, ministar Filipović, ministrica Hajdari, voditelj Grupe prijateljstva Hrvatska-Kosovo Ante Bačić te Arber Rexhaj, voditelj kosovske Međuparlamentarne skupine prijateljstva Kosovo-Hrvatska.
Također, Memorandum o suradnji na području turizma potpisali su dt u Ministarstvu turizma i sporta  Tonči Glavina te ministrica industrije, poduzetništva i trgovine Rozeta Hajdari koja je istaknula važnost ovog dokumenta s obzirom na snažan rast turizma na globalnoj razini.
Na forumu je sudjelovalo oko 50 hrvatskih i 80 kosovskih kompanija čiji su predstavnici održali i B2B sastanke. Također, na forumu su sudjelovali i saborski zastupnici potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Žarko Tušek, zastupnici Ante Bačić i Ermina Lekaj Prljaskaj te državni tajnici iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstva turizma i sporta Hrvoje Bujanović i Tonči Glavina.

Pisane vijesti