Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Neformalni susret ministra Grlića Radmana s ministrom Republike Srbije Ivicom Dačićem


Šefovi diplomacije Hrvatske i Srbije Goran Grlić Radman i Ivica Dačić dogovorili su u subotu niz koraka koji treba poduzeti za pripremu njihova bilateralnog susreta čiji je cilj smanjiti razlike u pogledima na prošlost i pokrenuti riješavanje otvorenih pitanja kako bi se ostavilo što manje neriješenih problema za buduće generacije.

Ministri Grlić Radman i Dačić sastali su se danas u Subotici u prigodi Velikog prela koje bunjevački Hrvati u Bačkoj svakoga siječnja priređuju od 1879. godine, a kojem su ministri nazočili sa suradnicima.

"U interesu građana obje zemlje moramo raditi i surađivati jer naši građani očekuju unaprjeđenje naših odnosa, osobito zbog kriznih situacija u okruženju", naglasio je ministar Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman je potvrdio Dačićevu ocjenu da postoje različiti pogledi, ali je istaknuo da se „različitosti moraju reducirati ako je to u zajedničkom interesu“.

"Ovdje je potrebno govoriti otvoreno i iskreno i nitko se ne može pretvarati da se ništa nije dogodilo prije 32 ili 33 godine“, rekao je hrvatski šef diplomacije, naglasivši da odnose „opterećuju određena otvorena pitanja“. Sigurno da ne želimo da otvorena pitanja opterećuju ni Hrvate kao manjinsku zajednicu u Vojvodini i, Srbiji, niti Srbe kao manjinsku zajednicu u Hrvatskoj, poručio je.

Ministar Grlić Radman je rekao da je predstavio hodogram budućih susreta na razini pomoćnika i suradnika koji će u bilateralnim konzuilatacijama napraviti inventar pitanja i odnosa o kojima treba razgovarati. Kao jedan od sljedećih koraka najavio je dolaske srbijanskih dužnosnika u Zagreb – šefa srbijanskog povjerenstva za nestale Veljka Odalovića, te minstrice za eurointegracije Tanje Miščević.

Hrvatska traži još 1816 osoba nestalih u ratu iz devedesetih, a Odalović će, kako je najavio, već u ponedjeljak otići u Zagreb, gde će o tome razgovarati s kolegama iz ministarstva hrvatskih branitelja.

„Taj korak smo obojica pozdravili“, rekao je ministar Grlić Radman.

Istaknuvši da je Hrvatskoj u interesu pomoći i podržati Srbiju na europskom putu, poručio je da se prije toga moraju riješiti neke stvari iz pregovaračkih poglavlja 23 i 24, poput vladavine prava, pitanja nestalih i hrvatskih zatočenika u logorima u Srbiji početkom devedesetih, procesuiranje ratnih zločina.

"Mislim da ćemo nakon svih ovih susreta moći ozbiljno razgovarati o svim temama, ne samo o bilateralnim. Svima nama je u interesu mir, stabilnost, sigurnost, da su građani sigurni. Bitno je da se otvoreno razgovara i da se razlike smanje", rekao je ministar Grlić Radman.

Izvor: Hina/MVEP

Priopćenja