Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Hrvatska vrlo dobro razumije borbu bjelaruskog naroda za demokratsku budućnost

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u četvrtak, 26. siječnja 2023. godine, u posjet čelnicu bjelaruske oporbe u inozemstvu Svetlanu Tihanovsku.
 
Ministar Grlić Radman istaknuo je da Republika Hrvatska iznimno poštuje napore koji su uloženi u borbu za demokratsku budućnost bjelaruskog naroda. Dodao je kako Hrvatska vrlo dobro razumije tu borbu, jer je i sama prije malo više od 30 godina branila svoju slobodu i neovisnost, i prošla tranziciju iz autokracije i jednostranačja u demokraciju i višestranački sustav.
 
"U potpunosti, zajedno i s našim europskim partnerima i saveznicima, podupiremo težnju bjelaruskog naroda za vladavinom prava, demokratskim standardima i slobodnim i pravednim izborima. U tom smislu, pitanje i situacija u Bjelarusu visoko su na listi prioriteta EU-a te ću iskoristiti priliku i ponovno osuditi progon, kao i izraziti zabrinutost nepoštivanjem ljudskih prava i slobode govora u Bjelarusu", naglasio je ministar.
 
Na sastanku je bilo i riječi o ruskoj invaziji na Ukrajinu koja traje skoro godinu dana, te je istaknuta važnost nastavka pune potpore Ukrajini u koordinaciji sa saveznicima i partnerima.
 
Svetlana Tihanovska rekla je da je nužno razlikovati bjelaruski narod od režima Aleksandra Lukašenka koji omogućava da Rusija u ratu koristi bjelaruski teritorij. “Bjelaruski vojnici ne žele sudjelovati u ovom ratu. Ne vidimo Ukrajince kao svoje neprijatelje. Uvijek smo bile prijateljske zemlje”, istaknula je Tihanovska.
 
Ministar Grlić Radman je zaključno kazao kako Hrvatska podupire daljnju implementaciju sankcija prema Bjelarusu, kao odgovor, među ostalim, na neprihvatljivo nasilje bjelaruskih vlasti protiv mirnih prosvjednika, instrumentalizaciju migranata u političke svrhe i hibridne napade na granicama EU-a te osuđuje sve načine na koje Rusija preko Bjelarusa djeluje na području Ukrajine.

Priopćenja