Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održane hrvatsko-marokanske političke i gospodarske konzultacije

U Rabatu su 17. siječnja 2023. godine održane političke i gospodarske konzultacije između Republike Hrvatske i Kraljevine Maroko na kojima je s hrvatske strane sudjelovao dr. Petar Mihatov, ravnatelj Uprave za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Irena Alajbeg, ravnateljica Uprave za gospodarske poslove i razvojnu suradnju u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Jasna Mileta, veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Maroko, Krešo Glavač, diplomatski savjetnik, zamjenik veleposlanice, te Dalija Budiša, prva tajnica u Upravi za politička pitanja pri Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.
S marokanske strane ovom sastanku su nazočili Fouad Yazough, veleposlanik, generalni direktor bilateralnih odnosa u Ministarstvu vanjskih poslova, afričke suradnje i Marokanaca koji žive u inozemstvu, Redouane Adghoughi, direktor europskih poslova u Ministarstvu vanjskih poslova, afričke suradnje i Marokanaca koji žive u inozemstvu, Soreya Jabry, direktorica za gospodarsku promociju i suradnju, Nadia El Hnot, direktorica za suradnju i kulturnu akciju pri Ministarstvu vanjskih poslova, afričke suradnje i Marokanaca koji žive u inozemstvu.
Ovaj posjet je bio poticaj za razvoj partnerstva, temeljenog na zajedničkim vrijednostima i međusobnom poštovanju, te će poslužiti kao temelj za jačanje dijaloga, političkih, gospodarskih i kulturnih odnosa, kao i trgovine i ulaganja.
Na regionalnoj i globalnoj razini dvije će države nastaviti, kao promicatelji mira i stabilnosti, konzultacije o strateškim interesima svake zemlje i pitanjima od zajedničkog interesa.
Posjet hrvatskog izaslanstva uključivao je i službene sastanke s raznim marokanskim institucijama, uključujući Marokansku agenciju za održivu energiju (Masen), Marokansku agenciju za razvoj ulaganja i izvoz (AMDIE) te sastanak s g. Brahimom Fassijem Fihrijem, osnivačem i predsjednikom Instituta Amadeus.
Dana 18. siječnja 2023. hrvatsko izaslanstvo je posjetilo lučki kompleks Tanger Med gdje im je glavni direktor i glavni pilot lučke uprave Tanger Med, Tarik Dourasse održao iscrpno izlaganje o lučkom kompleksu i omogućio detaljno razgledavanje Tanger Med-a. Valja napomenuti da je Maroko među 20 najboljih u svijetu po indeksu pomorske povezanosti prema globalnom indeksu povezanosti.

Pisane vijesti