Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

25. obljetnica mirne reintegracije Hrvatskog Podunavlja

Danas obilježavamo 25. obljetnicu mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.

Proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja bio je vrlo uspješan i sjajno izveden politički i mirovni pothvat iza kojeg je osobno stajao prvo hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Proces koji je donio cjelovitost i opstanak Republike Hrvatske u izvanredno važnim i kompleksnim političkim okolnostima. Mirna reintegracija je bila bitka koja je dobivena razumom, a ne oružjem.

Proces reintegracije započeo je 15. siječnja 1996. godine kad je Vijeće sigurnosti UN-a donijelo Rezoluciju 1037 i ustanovilo UNTAES, a završio je prije 25 godina, točnije 15. siječnja 1998., kad je okupirano područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema vraćeno u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske i postalo dio teritorijalnog, monetarnog, carinskog i pravnog kontinuiteta od tog trenutka potpuno suverene i cjelovite Republike Hrvatske.

Mirna reintegracija jedna je od najuspješnija mirovnih operacija UN-a koja je zaokružila pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu i rezultirala oslobađanjem zadnjeg dijela okupiranog područja mirnim putem i bez ratnih žrtava.

Republika Hrvatska danas je članica UN-a, i NATO-a, i EU - globalnih geopolitičkih saveza u kojima se konflikt upravo nastoji riješiti razumom, a ne oružjem. Uz to jedina je članica koja ima svoje konkretno iskustvo rješavanja sukoba razumom.

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman došavši, 8. lipnja 1997., “Vlakom mira” u Vukovar, na ratom razrušenoj vukovarskoj željezničkoj postaji rekao je, znamenitu i toliko puta citiranu rečenicu: “Pobjednik koji ne zna praštati sije klice novih zala, a hrvatski narod to ne želi, niti je želio.“

Hrvatsko-srpski odnosi još su uvijek opterećeni sjećanjima i traumama rata koje treba zaliječiti iskrenom suradnjom i otvorenim dijalogom, te rješavanjem otvorenih pitanja u pozitivnom ozračju i suradnjom na demokratskim i čvrstim temeljima vladavine prava na kojima počiva Europska unija.



Priopćenja