Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

U Češkoj u 2022. pušteno u rad 33 760 fotonaponskih elektrana

U Češkoj je prošle godine u pogon pušteno 33 760 fotonaponskih elektrana ukupne snage 288,8 megavata (MW), što je u odnosu na isto razdoblje prethodne godine više za 366 posto. Podatci su to koje je na konferenciji za tisak predstavila Udruga Solar, a objavila državna novinska agencija ČTK.
Najveći dio postrojenja, njih 32 909, bile su kućne instalacije snage do deset vršnih kilovata (kWp). Najviše elektrana pušteno je u rad u Srednjočeškoj oblasti, a najmanje u Karlovarskoj oblasti.
Značajno je ojačao i segment korporativnih instalacija pa su u Češkoj prvi put nakon mnogo godina izgrađeni objekti snage veće od 1 MWp. Kako navodi Jan Krčmář, direktor Solar Association, ove bi se godine iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti trebala financirati izgradnja velikog broja elektrana za poduzeća, dosad se za subvencije prijavilo više od 6.000 tvrtki. Broj instalacija bi se trebao nastaviti povećavati i zbog toga što će izmjene zakonske regulative omogućiti korištenje fotonapona na krovovima stambenih zgrada. Očekuje se i izgradnja prvih projekata koji će kombinirati poljoprivrednu proizvodnju s proizvodnjom solarne energije.
Unatoč rekordnom broju instalacija prošle godine, Češka i dalje značajno zaostaje za nekim susjednim zemljama. Primjerice, u Poljskoj je lani pušteno u pogon više od 4900 MW, a u Nizozemskoj oko 4000 MW. Problem predstavljaju visoka početna investicija i zahtjevna administracija, a kao dodatno ograničenje navode se i nedovoljni kapaciteti instalaterskih tvrtki.

Pisane vijesti