Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Ulazak RH u šengenski prostor: Podignuta rampa na prijelazu Goričan/Letenye

Točno u ponoć na 1. siječnja 2023. podigle su se rampe na graničnom prijelazu Goričan/Letenye između Hrvatske i Mađarske, u simboličnom činu koji je označio ulazak Hrvatske u šengenski prostor koji je hrvatski šef diplomacije nazvao "povijesnim događajem".
 
Na granični prijelaz Goričan/Letenye nešto prije ponoći stigle su hrvatska i mađarska delegacija predvođene hrvatskim ministrom vanjskih i europskih poslova Gordanom Grlićem Radmanom i mađarskim parlamentarnim zastupnikom Peterom Cseresnyem, ranijim gradonačelnikom mađarskog grada Nagykanizse koji se nalazi blizu granice.
 
"Ovo je povijesni događaj da je Hrvatska u šengenskom prostoru", rekao je Grlić Radman, poručivši da će najviše koristi od podizanja rampi, uz općenito građane i gospodarstvo, imati ljudi koji žive na ovom području, s obje strane granice. Omogućit će se i lakši protok roba i  ljudi, turisti će moći prolaziti bez zaustavljanja, dodao je.
 
Ministar Grlić Radman naglasio je da se hrvatskim ulaskom u šengenski prostor  jača i sigurnosna komponenta te da raste i odgovornost Hrvatske koja će čuvati više od 1300 kilometara granice EU-a.
 
Ovime je Hrvatska ostvarila gotovo sve svoje strateške ciljeve, jer je ulaskom u 2023. ušla i u eurozonu te joj je preostalo još članstvo u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) gdje je Hrvatska također na dobrom putu, istaknuo je ministar.
 
Na graničnom prijelazu okupili su se parlamentarni zastupnici obje zemlje, predstavnici lokalnih samouprava, Hrvati iz Mađarske, veleposlanici, policija, članovi kulturnih društava.
 
Hrvatska je ulaskom u šengen postala 27. članica kluba s oko 420 milijuna ljudi u najvećem svjetskom prostoru slobodnog kretanja među državama. Ukinute su granične kontrole na kopnenim i pomorskim graničnim prijelazima prema članicama EU-a, a 26. ožujka ukinut će se i one u zračnim lukama. Šengenski prostor, koji se Hrvatskom proširio prvi put nakon deset godina, sada čine 23 od 27 članica EU-a te Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska.
 
Izvor: Hina/MVEP

Pisane vijesti