Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Božićna čestitka ministra Grlića Radmana Hrvaticama i Hrvatima te svim državljanima RH izvan Domovine

Poštovani i dragi Hrvatice i Hrvati koji živite izvan Domovine,

nalazimo se na izmaku 2022., još jedne vrlo izazovne i teške godine. Međutim, kao i do sada, pokazali smo da izazov izvlači na površinu i određeni inat da ne prihvatimo negativnosti kao takve, već da im se suprotstavimo ustrajnošću i optimizmom.

Stoga s neskrivenim ponosom i radošću možemo posvjedočiti kako je u protekloj godini Hrvatska obilježila 30 godina od međunarodnog diplomatskog priznanja, a kao kruna integracijskog procesa u Europskoj uniji dolazi pristupanje Schengenskom prostoru i Eurozoni 1. siječnja 2023. Ta činjenica svrstava nas u skupinu od 15 država koje su istovremeno članice NATO-a, Europske unije, Schengena i Eurozone. Ti su uspjesi rezultat marljivog rada svih naših institucija, uključujući i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Ove godine je Hrvatska povezala i svoje najjužnije dijelove s ostatkom zemlje otvorenjem Pelješkog mosta, ostvarivši time najveći infrastrukturni, ali i generacijski projekt.

Jedino što nam još preostaje učiniti jest ostvariti članstvo u OECD-u.

Iz prve ruke znamo koje su prednosti napornog rada tijekom procesa pristupanja Europskoj uniji i želimo da i naši susjedi imaju koristi od toga. Uvijek smo vjerovali da je iskreno europsko susjedstvo jedini put do sigurnosti i stabilnosti, a davanje Bosni i Hercegovini statusa države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji svakako je ispravan put za zemlju koja ima svoje mjesto u Europi. Hrvatska uloga bila je presudna u dobivanju kandidacijskog statusa za BiH, a to je plod dugotrajne i ustrajne politike naše Vlade. Gotovo prije godinu dana BiH nije bila ni na agendi Europske unije, nije se spominjalo niti se raspravljalo o BiH na sastancima EU. Isključivim zalaganjem i naporima naše Vlade podignut je senzibilitet i razumijevanje za BiH i prepoznata je kao tema od važnosti za cijelu EU. Kako bi se taj status realizirao, razgovarali smo i argumentirali na svim političkim razinama unutar Europske unije duže vrijeme, čime smo jasno pokazali da smo stvarni saveznik i oslonac BiH. Vjerujemo da će ovaj snažan signal Europske unije prema Bosni i Hercegovini pridonijeti stvaranju prijeko potrebnog pozitivnog i budućnosti okrenutog okruženja unutar te zemlje.

Međutim, to je također signal svim zemljama Zapadnog Balkana da moraju ostvariti ozbiljna i jasna očekivanja u pogledu provedbe reformi i ustrajavanja na europskim vrijednostima. Međunarodno pravo i solidarnost nemaju alternative.

Hrvatska vrlo dobro zna da je taj proces dugotrajan, da uključuje složene pregovore i ozbiljan angažman. A Hrvatska će svoju stručnost, znanje i iskustvo iz vlastitog pristupnog procesa nastaviti dijeliti sa svim zemljama koje su sada na putu prema članstvu u EU.

Gledajući preko Atlantika, ovo je bila godina u kojoj su hrvatski građani putovali u SAD bez viza u okviru programa izuzeća od viza (Visa Waiver), a nedavno smo potpisali i Sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja kojim će se smanjiti financijska i administrativna opterećenja za tvrtke.

Ovim su postignućima stvoreni preduvjeti za bilateralnu trgovinu, bližu gospodarsku suradnju i ulaganja, te je stvorena platforma za dodatno jačanje veza između domovine i dijaspore.

Dragi prijatelji, samo nekoliko dana nakon završetka Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru s oduševljenjem tvrdim da je hrvatska reprezentacija još jednom dokazala da je majstor nogometne diplomacije. Oni su znanje o Hrvatskoj proširili svijetom na mnogo uspješniji način nego što to možemo mi diplomati. Čestitamo im na brončanoj medalji i sjajnoj predstavi na Svjetskom prvenstvu.

Za kraj, želim vam da nadolazeće blagdane provedete s ljudima koje volite, sigurno i u miru. Neka vam je blagoslovljen i sretan Božić. Neka nas sveta noć Isusovog rođenja podsjeti da najznačajniji događaji u našem životu dolaze na tih, ponizan i miran način.

Dragi prijatelji, još jednom sretni blagdani svima, veselim se našim susretima u sljedećoj godini.
 

Gordan Grlić Radman



Priopćenja