Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Glazbena večer „Daleko m'e biser mora“ u Veleposlanstvu RH u Bernu

U rezidenciji hrvatskog Veleposlanstva u Bernu, u subotu, 17. prosinca 2022. godine, održan je koncert iz hrvatske glazbene baštine „Daleko m'e biser mora“. U svečanoj adventskoj atmosferi, uzvanike iz diplomatskog zbora i prijatelje glazbe oduševili su sjajni glazbenici iz Hrvatske: Blanka Tkalčić (mezzosopran), Roko Radovan (tenor) i Danijel Oto (klavir). Program je  osmislila i moderirala uvažena muzikologinja i diplomatkinja Zdenka Weber, a u njemu su bili zastupljeni „liedovi“, arije i dueti iz opereta i mjuzikla glasovitih hrvatskih skladatelja - Pejačević, Hatzea, Zajca, Papandopula, Tijardovića, sve do Kabilja, Jusića i drugih.
Veleposlanica Andrea Bekić na početku glazbene večeri pozdravila je sve uzvanike, naglasivši želju da prisutni upoznaju barem dio hrvatskog nasljeđa iz tri različita glazbena žanra.
Budući da se koncert održavao neposredno nakon nogometne utakmice u kojoj je reprezentacija Hrvatske pobijedila i osigurala 3. mjesto na Svjetskom prvenstvu, veleposlanica je kazala kako Hrvati također cijene i strastveno stvaraju dobru glazbu, a osim sporta važan prostor posvećuju kulturi. Održavanje koncerta „Daleko m'e biser mora“ omogućilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH u okviru projekata kulturne promocije i javne diplomacije.
Uzvanici su hrvatske glazbenike i Weber nagradili s dugim pljeskom, a oni su se im se „odužili“ s produžetkom programa i tradicionalnim hrvatskim božićnim napjevom. Neformalno druženje uzvanika s glazbenicima iz Hrvatske nastavilo se na prigodnom domjenku u ugodnom ambijentu rezidencije VRH Bern.

Pisane vijesti