Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održana XVI. sjednica Međuvladinoga mješovitog odbora Republike Hrvatske i Mađarske za zaštitu nacionalnih manjina

U Budimpešti je u srijedu, 7. prosinca 2022. godine, održana XVI. sjednica Međuvladinoga mješovitog odbora za zaštitu nacionalnih manjina između Republike Hrvatske i Mađarske (MOM).

Izaslanstva dviju država u svojstvu supredsjedatelja predvodili su državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas i povjerenik ministra vanjskih poslova i trgovine Mađarske zadužen za razvoj politike susjedstva Ferenc Kalmár. Uz predstavnike resornih ministarstava Republike Hrvatske u hrvatskom izaslanstvu bio je i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić te generalni konzul u Pečuhu Drago Horvat.

Glavne teme sjednice odnosile su se na ključna manjinska pitanja kao što su pravo na izražavanje, očuvanje i razvoj nacionalnoga, kulturnog, jezičnog i vjerskog identiteta, pravo na održavanje i razvoj obrazovanja i medija na manjinskom jeziku i pismu, pravo na zastupljenost predstavnika nacionalnih manjina u predstavničkim i izvršnim tijelima vlasti te važnost daljnjeg razvoja što bolje prometne povezanosti i poticanja gospodarskog razvoja krajeva u kojima žive predstavnici hrvatske i mađarske manjine. Po svršetku rasprave i usuglašavanja, supredsjedatelji su potpisali Zapisnik o XVI. Sjednici MOM-a te se obratili nazočnim medijima.

Fotografije: Neda Maretić



Pisane vijesti