Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za vanjske poslove i ministara vanjskih poslova Istočnog partnerstva

Državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC) i sastanku ministara vanjskih poslova Istočnog partnerstva u Bruxellesu, 12. prosinca 2022.
Na Vijeću za vanjske poslove raspravljalo se o nastavku potpore Europske unije Ukrajini u kontekstu ruske agresije, a posebno u svjetlu daljnjeg razaranja civilne infrastrukture u toj državi. Tom prilikom potvrđena je snažna potpora Ukrajini kroz pomoć u okviru Instrumenta mirovne pomoći (EPF) i novouspostavljene EU misije za obuku (EUMAM Ukraine), kao i potpora obnovi države, osiguravanju odgovornosti za međunarodne zločine, zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica te pomoć u prevladavanju teških zimskih uvjeta. Državna tajnica Metelko-Zgombić naglasila je spremnost Hrvatske na daljnju sveobuhvatnu potporu Ukrajini, te najavila novu financijsku pomoć ukrajinskom stanovništvu u ovom zimskom razdoblju. Također je pozdravila napore za osiguravanje odgovornosti za teške međunarodne zločine kao i nastavak rasprave za iznalaženje novih održivih rješenja za financiranje obnove Ukrajine. Ukazala je i na važnost suzbijanja krize opskrbe hranom u europskom susjedstvu kroz jačanje napora za dostavu ukrajinskog žita pogođenim državama, kojima je Hrvatska spremna pridonijeti kroz svoju lučku i prometnu infrastrukturu.
 
Na sastanku se raspravljalo i o aktualnoj situaciji u Iranu, s naglaskom na pitanja ljudskih prava u kontekstu nasilnih gušenja prosvjeda i smaknuća dva prosvjednika; vojne suradnje s Rusijom u svjetlu agresije na Ukrajinu; te budućnosti nuklearnog sporazuma s Iranom (JCPoA).
 
Raspravljalo se i o jačanju odnosa s državama Južnog susjedstva. U tom je kontekstu državna tajnica Metelko-Zgombić pozvala na brzu provedbu zajedničkih prioriteta sa spomenutim državama, posebno istaknuvši važnost jačanja suradnje u području energetike, kojoj Hrvatska može dati značajan doprinos svojom postojećom energetskom infrastrukturom.
 
Države članice, uključujući i Hrvatsku, iskazale su zabrinutost recentnim rastom napetosti na sjeveru Kosova, uz osudu napada na pripadnika misije EULEX Kosovo, apel na pripadnike srpske zajednice na Kosovu da žurno uklone postavljene barikade, kao i poziv na žurnu uspostavu mira i reda na tom području, uz povratak pregovorima. 
 
Također je razmotrena situacija u Moldovi i Tunisu, a Vijeće se osvrnulo i na provedbu strategije Global Gateway, provedbu Akcijskog plana za suzbijanje geopolitičkih posljedica ruske agresije na Ukrajinu, stanje ljudskih prava u svijetu te druge aktualne vanjskopolitičke teme.
 
Tijekom ministarskog sastanka Istočnog partnerstva, na kojem su sudjelovali i ministri vanjskih poslova Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldove i Ukrajine, istaknuta je snažna potpora daljnjem produbljivanju suradnje i kontinuiranoj potpori Europske unije spomenutim državama u novim geopolitičkim okolnostima, uključujući u području sigurnosti, gospodarstva, institucionalnih reformi i jačanja energetske neovisnosti.

Priopćenja