Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić održala političke konzultacije sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić održala je u Sarajevu u srijedu, 7. prosinca 2022. godine, redovite političke konzultacije sa zamjenikom ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josipom Brkićem. Konzultacije su, uz razgovore o bilateralnim odnosima, obuhvatile i razmjenu stavova dviju država u vezi s procesima europskih integracija i euroatlantske suradnje u jugoistočnoj Europi te perspektivama i zadacima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom u tom kontekstu.

 

Republika Hrvatska je još jednom potvrdila svoju snažnu potporu Bosni i Hercegovini u stjecanju statusa kandidata za članstvo u EU-u, po mogućnosti još tijekom ove godine. Izraženo je očekivanje da će provedba izbornih rezultata dovesti do brze uspostave vlasti na svim razinama te da će BiH biti u mogućnosti u narednom razdoblju prionuti reformama na svojem europskom putu. Dvije strane su suglasne da je potrebno uložiti sve napore kako bi se u jugoistočnoj Europi smanjili negativni učinci krize na europskom kontinentu prouzročene ruskom agresijom na Ukrajinu na ukupne političke, sigurnosne i gospodarske odnose. Republika Hrvatska je i nadalje spremna pomagati svojim iskustvima Bosni i Hercegovini na provedbi uvjeta koji će ojačati sve aspekte europskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. U vezi s bilateralnim pitanjima naglašena je spremnost dviju država da u 2023. posebnu pozornost posvete ključnim infrastrukturnim i energetskim projektima, s ciljem osiguranja bolje međusobne prometne povezanosti te diverzifikacije dobavnih energetskih pravaca za Bosnu i Hercegovinu, poput izgradnje južne plinske interkonekcije RH – BiH. S hrvatske strane je skrenuta pozornost u pogledu plana izgradnje zračne luke Trebinje te je zatraženo da Bosna i Hercegovina uvaži hrvatske primjedbe vezane uz zaštitu okoliša.

 

U okviru posjeta Sarajevu, državna tajnica Metelko-Zgombić susrela se i s direktorom Direkcije za europske integracije BiH Edinom Dilberovićem. U kontekstu djelokruga rada Direkcije razmotrene su aktualne i planirane aktivnosti te problemi u njenom djelovanju. Državna tajnica ponudila je hrvatska iskustva glede organizacije učinkovite koordinacije i raspodjele nadležnosti u okviru procesa usklađivanja nacionalnog zakonodavstva s europskim.

 

Državna tajnica Metelko-Zgombić posjetila je Delegaciju EU i s posebnim predstavnikom EU-a u BiH Johannom Sattlerom razmijenila mišljenja o europskoj perspektivi BiH, a posebice mogućnost skorog dodjeljivanja statusa kandidata za članstvo u EU-u te reformama koje predstoje na njezinom europskom putu.

 

Državna tajnica susrela se i s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom. Prenijela je potporu Vlade Republike Hrvatske naporima visokog predstavnika na stabilizaciji odnosa u Bosni i Hercegovini, s posebnim naglaskom na njegove akte kojima je umanjio mogućnosti produbljenja političkog sukoba i institucionalne blokade nakon općih izbora u BiH, 2. listopada 2022.

 

Svoj boravak u Sarajevu državna tajnica je zaključila sudjelovanjem na tradicionalnom susretu hrvatskih gospodarstvenika koji djeluju u BiH, okupljenih u Hrvatskom poslovnom klubu, u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u BiH i Hrvatske gospodarske komore.



Priopćenja