Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Intervju veleposlanika Mihelina za Vanjskopolitičke horizonte

Veleposlanik Republike Hrvatske u Narodnoj Republici Kini mr.sc. Dario Mihelin dao je opsežan intervju za novi broj mjesečnika Vanjskopolitički horizonti, koji izlazi od 1983. godine, a distribuira se i putem Xinhuinih knjižara te Kineske pošte, u nakladi od 50 tisuća primjeraka. Uredništvo je u sklopu Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine, a povod razgovora je bila 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine.
 
Na naslovnoj stranici, razgovor je najavljen naslovom „Plodonosni rezultati kinesko-hrvatske suradnje donose korist narodima obiju država“. Uvodno se naglašava da su Republika Hrvatska i Narodna Republika Kina oduvijek poštovale jedna drugu i odnosile se jedna prema drugoj na ravnopravnim osnovama. Zajedničkim snagama razvile su snažno međusobno političko povjerenje, uspješni rezultati ostvareni su u sklopu Inicijative Pojasa i puta koja je donijela korist objema državama.
 
Veleposlanik je u razgovoru dao opsežan pregled svih aspekata hrvatsko-kineskih odnosa od onih na političkoj razini pa do suradnje u trgovini, kulturi, turizmu i sportu. Tekst prate fotografije koje predstavljaju hrvatske gradove, njezine povijesne znamenitosti i prirodne ljepote.

Pisane vijesti