Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Posjet Olomoucu 30. studenoga 2022.

U Olomoucu je u ime hrvatskog veleposlanstva u Češkoj predana donacija za božićnu lutriju Gimnaziji u Štemberku kojom se promoviraju hrvatski proizvodi te pružaju informacije o Hrvatskoj kako bi se približila i mladim srednjoškolcima.
 
U gradskoj vijećnici Olomouca održan je srdačan i konstruktivan razgovor veleposlanice Ljiljane Pancirov s gradonačelnikom mag. Miroslavom Žbánekom, dr.sc. Viktorom Tichanekom, dogradonačelnikom te voditeljicom međunarodne suradnje Grada Olomouca dr.sc. Zdenkom Podlipskom o mogućnostima gospodarske i kulturne suradnje s posebnim naglaskom na Makarskoj s kojom od 2016. Olomouc ima potpisan sporazum o prijateljstvu i ostvaruje kontinuirane uzajamne odnose. Razmatrani su konkretni oblici suradnje gospodarskih subjekata, suradnja u području razmjene dramskih umjetnika, opernih i baletnih, organizacije likovnih radionica za djecu iz obaju gradova, druženja i natjecanja vatrogasaca, sportskih natjecanja i slično.
 
Nakon razgovora u Uredu gradonačelnika  u Galeriji Udruge likovnih umjetnika Olomouca svečano je otvorena izložba akademske slikarice Sanje Srzić koja živi i djeluje u Makarskoj. Izložba je otvorena govorima veleposlanice, dogradonačelnika, predsjednika Udruge likovnih umjetnika Olomouca, direktora galerije Antun Gojak u Makarskoj i predstavljanjem same autorice. 

Pisane vijesti