Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Sastanak čelnika nacionalnih statističkih ureda Hrvatske, Bugarske, Rumunjske te predstavnika glavne uprave za statistiku i podatke OECD-a

U ponedjeljak 5. prosinca 2022., održan je sastanak čelnika nacionalnih statističkih ureda Hrvatske, Bugarske, Rumunjske te predstavnika glavne uprave za statistiku i podatke Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD). Sastanak se održao na temu „Statistička suradnja u kontekstu rasprava o pristupanju OECD-u i članstvu u Europskom statističkom sustavu“.

Ministar Gordan Grlić Radman, ujedno i glavni pregovarač OECD-a, uvodno se obratio nazočnima te pozdravio inicijativu održavanja ovog sastanka, zahvalivši pritom predstavnicima OECD-a, te kolegama iz Rumunjske i Bugarske na suradnji i dolasku. Podsjetio je kako ove godine Republika Hrvatska obilježava 30 godina od stjecanja samostalnosti, te naglasio kako je taj put bio težak, no Hrvatska je od tada ispunila mnogo vanjsko-političkih ciljeva, a najvažnijim smatra ulazak u EU i NATO, dok su pred nama još ulazak u Schengen i Eurozonu od 1. siječnja 2023., te pristupanje OECD-u.

Ministar se osvrnuo na put do ispunjenja uvjeta za ulazak u OECD, spomenuvši pritom kako je suradnja počela još davne 1993., iako je službeni put započeo 2017. godine. Istaknuo je zadovoljstvo napretkom kojeg je Hrvatska ostvarila u posljednje dvije godine, što je OECD i prepoznao te je u siječnju 2022. godine Vijeće OECD-a donijelo pozitivnu odluku o otvaranju pristupnog procesa.

Zahvalio je predstavnicima Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) iz Pariza, te delegacijama nacionalnih statističkih ureda Rumunjske i Bugarske, kao i glavnoj ravnateljici Državnog zavoda za statistiku Lidiji Brković na pozivu i inicijativi za održavanje ovog sastanka. 

Priopćenja