Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Održane političke konzultacije s Australijom

Ravnatelj Uprave za političke poslove Petar Mihatov boravio je u Canberri od 30. studenog do 2. prosinca 2022. radi održavanja političkih konzultacija s Ministarstvom vanjskih poslova i trgovine Australije. Uz domaćina, prvog pomoćnika za Europu Chrisa Cananna, konzultacijama su se pridružili relevantni sugovornici iz sektora za međunarodnu sigurnost, multilateralu, Istočnu Aziju, Pacifik i Melaneziju te glavna pregovaračica za sporazum o slobodnoj trgovini s EU Alison Burrows. Konzultacije su obuhvatile bilateralna pitanja od kojih je posebno istaknuto zadovoljstvo zbog najavljenog plana pokretanja pregovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i razmjenu mišljenja o globalno strateškim i sigurnosnim temama s posebnim osvrtom na Indo-pacifičku regiju i Europu.

Posjet Canberri započeo je susretom s tajnikom saveznog Parlamenta Robom Stefanicem te obilaskom parlamenta uključujući kraću nazočnost na parlamentarnoj sjednici otvorenoj za javnost. U prigodi posjeta također su održani sastanci s pomoćnikom za globalna pitanja u Uredu Predsjednika Vlade Ashleyem Colingburnom; prvom pomoćnikom za migracijska pitanja u Ministarstvu unutarnjih poslova Michaelom Willardom te prvim pomoćnicima u Državnoj riznici zaduženima za porezna pitanja te međunarodnu gospodarsku suradnju Martyem Robinsonom i Wicki Wilkinson.

Nakon konzultacija ravnatelj Mihatov sudjelovao je na projekciji filma „Murina“ u organizaciji Veleposlanstva Republike Hrvatske u Canberri i Filmskog kluba Australskog nacionalnog sveučilišta.



Pisane vijesti